Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie heeft het “coolste” kerstrokje van het hele land ?

Ik wou eigenlijk al een hele tijd iets “cool” maken met wat zwarte tule, en ik dacht dat ik dat had gedaan toen ik een cirkelrok met 4 lagen tule en een laag zwarte voering – maatje 128 – had gemaakt. Het resultaat is niet echt uitgevallen zoals ik had verwacht, maar mijn model was er toch wel blij mee. Recent dook er een leuk attribuut op waar ik wel wat mee wou doen, dus besloot ik een andere versie van het rokje dat ik in gedachten had te maken en er voor Kerstmis een feestelijk detail aan toe te voegen.

 

Benodigdheden.

Voor een gerimpeld rokje met tule heb je eigenlijk niet zoveel nodig : tule in de kleur die je graag wil, voering van een bijpassende kleur (of katoenvoile of een andere lichte stof) en een taille elastiek die erbij past. Voor dit project werk ik met stevige tule, die gemakkelijk zijn vorm houdt en blijft “staan”.

 

kerstrokje-1

 

Ik moet in de buurt komen van de maten van een 7-jarig topmodel met maatje 128.

Het supermodel dat graag aan dit project wou meewerken heeft de volgende maten :

Taille omtrek : 57 cm

Heupomtrek : 67 cm

Roklengte : 40 cm – tailleband inclusief.

Ik gebruik voor dit project zwarte taille-elastiek van 6 cm (waarvan 1 cm zal verdwijnen in de taillenaad als we de rokken eraan zetten) en maak hem 59 cm lang. Dat is de 57 cm van de taille omtrek plus 2 x 1 cm naad waar we de elastiek aan mekaar zullen naaien.

Voor de rok wil ik werken met meerdere lagen van verschillende lengte.

De totale lengte van de rok moet 40 cm zijn, waarvan 5 cm al wordt ingenomen door de taille-elastiek. De onderrok zal dus maximaal 35 cm lang zijn.

De langste rok in tule, die de binnenste rok zal zijn, krijgt dus de langste lengte :

35 cm + 1 cm naadwaarde voor de taille = 36 cm.

De tweede rok maak ik 2 cm korter : 33 cm + 1 cm naadwaarde = 34 cm.

De derde rok maak ik ook 2 cm korter : 31 cm + 1 cm naadwaarde = 32 cm.

De laatste en buitenste rok krijgt nog 2 cm minder : 29 cm + 1 cm naadwaarde = 30 cm.

De voeringrok, die de binnenste laag van de rok vorm, krijgt de volgende lengte : 29 cm + 1 cm naadwaarde + 2 cm voor de zoom = 32 cm.

De breedte van alle rokken is de stofbreedte van de stof = 150 cm, die we eenvoudigweg gaan rimpelen in de taille om het volume te creëren.

In totaal gebruiken we voor dit project dus 132 cm zwarte tule en 32 cm zwarte voering van 150 cm breed.

Als ik de taille van mijn topmodel vermenigvuldig met 2,5 om het gewenste volume erin te brengen (57 cm x 2,5) dan bekom ik 142,50 cm. Eén stofbreedte is dus perfect voor de omtrek van de rok; ik hoef verder dus niets meer te meten of te knippen.

 

Constructie van de rok.

Naden en zomen.

Omdat ik voor de omtrek van de rok gewoon gebruik maak van één keer de stofbreedte, voorzie ik geen naadwaarde voor de zijnaden. Er is maar één naad, die ik middenachter in de rok zal plaatsen. De voeringrok en de buitenste tule rokken moeten in deze fase ook niet exact dezelfde afmetingen te hebben : door het rimpelen van de stof in de taille, bepalen we straks de precieze omtrek die voor alle rokken dezelfde zal zijn.

Voor àlle rokken moeten we wel 1 cm naadwaarde voorzien in de taille (zie hierboven). Met één cm naadwaarde maken we alle rokken vast aan de taille-elastiek.

Tule behoeft eigenlijk geen afwerking want deze stof rafelt niet; dus voor de tule rokken voorzien we in dit project geen zoom. De voeringrok wil ik afwerken met een  dubbel omgeslagen zoom van 1 cm, dus ik voorzie in totaal 2 cm zoom voor de voeringrok (zie hierboven).

De middenachternaad.

De voeringrok ga ik sluiten met één platte naad die middenachter komt. In deze blogpost wordt de platte franse naad heel uitgebreid uiteengezet, maar voor de volledigheid schrijf ik het hier nog even summier uit :

Je sluit de voeringrok door de twee zelfkanten (als de zelfkanten niet netjes zijn, dan moet je hier eerst nog een centimetertje wegknippen) op mekaar te leggen – de goede kanten van de stof naar buiten. Met een rechte steek en een naadwaarde van 1 cm stik je de zelfkanten aan mekaar.

De naad dun je uit tot 0,50 cm en je draait de rok binnenste buiten. De verkeerde kant van de stof ligt nu naar buiten en je strijkt deze bijgeknipte naadwaarde netjes plat tussen deze stoflagen.

Je stikt opnieuw een naad van 1 cm breed die de eerste naad van 0,5 cm helemaal insluit. Daarna strijk je deze nieuwe naad netjes uit en je stikt hem langs de goede kant van de voeringrok op 0,75 cm van de naad vast met een recht stiksel.

Om de voeringrok nu ineens helemaal af te werken, kunnen we best de zoom ook afmaken : strijk 0,75 cm van de onderrand van de voeringrok naar binnen (dus naar de verkeerde kant van de stof). Strijk deze omgestreken zoom nu opnieuw 1 cm naar binnen en stik deze dubbele omgeslagen zoom vast aan de voeringrok op 0,75 cm van de onderrand met een rechte steek van gemiddelde steeklengte. De onderrok is afgewerkt en ziet er als volgt uit :

 

kerstrokje-2a

 

De tule rokken sluit ik eenvoudigweg met één stiksel van de overlock. De overlockdraadjes aan de onderrand van iedere tule rok, stop ik in in het stiksel van deze naad zodat het overlockstiksel niet kan loskomen.

 

kerstrokje-3

 

Rimpelen.

De voeringrok heb ik afzonderlijk gerimpeld door eerst twee rijen rimpelstiksels aan te brengen met de naaimachine : rechte steek, langste steeklengte. Hoe je stof rimpelt heb ik uitgebreid beschreven in deze blogpost.

De 4 tule rokken heb ik samengenomen ook voorzien van twee rijen rimpelstiksels.

Ik heb de tule rokken zodanig over mekaar gelegd (de langste rok ligt op de voeringrok, de kortste tule rok is de buitenste rok) dat de middenachternaden op 3 cm van mekaar kwamen te liggen. Ik wou ze niet allemaal op mekaar leggen, omdat deze naad heel geprononceerd zou zijn achteraan in de rok. De naden heb ik dus op 3 cm van mekaar gespreid.

 

kerstrokje-4

 

Hoe strak trekken we nu de rimpelrijen aan ?

De stof van de rokken moet vlot over de heupen gaan, dus kleiner dan de heupomtrek mag je de omtrek van de rokken niet maken. Ik heb 5 cm extra ruimte voorzien, dus ik trek de rimpeldraden aan tot ik een omtrek van ongeveer (67cm + 5cm) 72 cm bekom.

Als de voeringrok en de samengenomen tulerokken een omtrek van +/- 72 hebben, dan speld je ze aan mekaar en je markeert met gekleurde kopspelden middenachter, middenvoor en de twee zijkanten van de rok.

 

 

De taille-elastiek.

De taille-elastiek heb ik in de breedte dubbel geplooid en met een stretchsteek en een naadwaarde van 1 cm gesloten. De naadwaarde heb ik daarna samengenomen overlockt, platgestreken en met een stretchsteek vastgestikt aan de tailleband. Deze naad wordt de middenachternaad van de rok. Ook op de taille-elastiek brengen we nu met gekleurde kopspelden markeerpunten aan die middenachter, middenvoor en de twee zijkanten van de tailleband markeren.

De stof verzoenen met de elastiek.

De rokken liggen met de goede kant van de roklagen naar buiten. De taille-elastiek schuif je er overheen, de goede kanten op mekaar. De verkeerde kant van de elastiek zit dus aan de buitenkant.

 

 

Je legt de gekleurde kopspelden van de taille-elastiek en de rokken zo op mekaar dat middenachter, middenvoor en de twee zijkant op mekaar liggen en je speld de elastiek op deze punten vast aan de rokken.

Aangezien de taille elastiek korter is (57cm) dan de rokken (72cm), moeten we de elastiek een beetje uitrekken om de stof van de rokken er te kunnen aan vastspelden, tussen de 4 markeerpunten die we al hadden vastgezet. Speld de elastiek op voldoende plaatsen rondom de rokken vast.

Omdat de taille elastisch moet blijven, stikken we de taille-elastiek met een stretchsteek en een naadwaarde van 1 cm vast aan de rokken. Omdat deze naad toch veel te verduren zal krijgen, heb ik deze naad 2x gestikt. De naadwaardes heb ik daarna afgewerkt met de overlock.

In de taille kan je nu nog de rijgdraadjes van de rimpeldraden uit alle stoflagen  verwijderen en als de overlockdraadjes van de tulerokken zijn ingestopt dan is de rok helemaal klaar !

 

Een feestelijke touch.

Zonder wat extra “bling bling” zou dit rokje geen kerstrokje kunnen zijn, en al helemaal niet het “coolste” kerstrokje. Wisten jullie dat “cool” het slang is van de jonge jeugd tegenwoordig ?

Bon, “bling bling” dus. Mijn model had laatst een cadeau’tje gekregen waar ze zo niet meteen een project in zag : opstrijkbare Swarovski steentjes voor op textiel.

 

kerstrokje-7

 

Ik zag er wel een project in (het “coolste” kerstrokje maken), dus dit was een leuke bezigheid die we samen konden doen. In de verpakking zaten 21 opstrijkbare Swarovski steentjes; we moesten dit dus slim aanpakken als we de 21 steentjes maximaal wilden benutten.

De keuze viel al snel op een hartje (het universeel thema van kerstmis toch ?), dus moesten we eerst het internet op, om een “coole” afbeelding van een hartje te vinden.  De afbeelding moest daarna wel “gedownsized” worden naar een formaat dat geschikt was om de 21 steentjes in te gebruiken. De tekening kon dus niet te groot zijn.

Aangezien de tule doorzichtig is, konden we de steentjes héél gemakkelijk aanbrengen : eerst moesten we bepalen waar de steentjes moesten komen. Sowieso op de buitenste tule rok, ter hoogte van een plaatsje waar mijn model het wou. Het papiertje met de tekening van het hartje kon eenvoudigweg onder de tulerok gespeld worden en met een notebook eronder hadden we voldoende stevigheid om de steentjes erop te drukken.

 

kerstrokje-8

 

De foto is niet optimaal want we konden hem niet nemen in daglicht. We moesten het hier doen met het licht van een bureaulamp.

Om het hartje te maken moesten we eenvoudigweg de contouren van het hartje volgen en ervoor zorgen dat de steentjes evenwichtig werden verdeeld. Met het toestelletje uit de verpakking konden we gemakkelijk de steentjes “drukken” op de tule. Als de steentjes op de tule zaten, dan konden we het papiertje en de blocnote  verwijderen.

 

kerstrokje-9

 

Om de steentjes permanent te hechten op de stoflaag moet het strijkijzer er nog eens op : met de steentjes naar boven en een katoenen doek erover pers je over de steentjes zodat de lijm hecht op het textiel. Je mag wel niet stomen met het strijkijzer. Eventjes laten afkoelen en het Swarovski detail is helemaal klaar !

 

kerstrokje-10

 

Mijn model wou niet echt poseren met de rok ààn, maar ik heb beide gelukkig wel op dezelfde foto gekregen.

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.