Tutorial : Een eenvoudige V-hals – De Jolene Top (LMV zomer 2014)

Voor dit modelletje ben ik teruggegaan naar het jaar waarin er slechts 4 edities per jaar van het bekende tijdschrift “La Maison Victor” in de boekenrekken verschenen. In de editie “zomer 2014” staat een pracht van een T-shirt met aangeknipte korte vleermuismouwen en een eenvoudige V-hals : de Jolene top.

 

 

Benodigdheden.

Voor de uitvoering in maatje 36 van dit shirt heb ik – volgens de werkbeschrijving – nodig :

  • 1,20 meter lichte tricotstof; ik koos voor een lichte polyesterjersey in mêlée grijs met een zilveren horizontale strepen;
  • Boordstof in lichtgrijs;
  • Garen en overlockgaren in een bijpassende kleur.

 

Het voorpand en het achterpand van het shirt heb ik uiteindelijk uit 0,75 meter van de lichte polyesterjersey kunnen knippen. In het magazine staat niet aangegeven hoeveel boordstof je nodig hebt voor de tailleband, maar van de lichtgrijze boordstof had ik uiteindelijk slechts 0,30 m. nodig.

 

De Jolene top, uitgevoerd in een uni babyblauwe tricot.

 

Naden en zomen.

Aangezien het T-shirt onderaan wordt afgewerkt met een brede boord in boordstof, en de korte vleermuismouwen eenvoudigweg omgeboord worden, krijgen alle randen die niet op een stofvouw worden geknipt een naadwaarde van 1 cm.

 

Constructie van het T-shirt.

De halsboord.

De halsboord van het T-shirt komt helemaal langs de halsrand en bestaat uit een binnenkant en een buitenkant. De constructie van deze halsboord vangt aan bij het aaneenstikken van de beide delen van de halsboord van het rugpand. Hiervoor leg je de beide delen van het halsbeleg met de goede kanten op mekaar en stik je ze aaneen via de kortste lange zijde.

Omdat ik wil dat de halsboord netjes zijn vorm houdt, heb ik ze aaneen gestikt met een rechte steek van gemiddelde steeklengte.

 

De gespelde delen van de halsboord van het achterpand.

 

Strijk de beide delen van de halsboord van het achterpand daarna open, waarbij je de naadwaarde naar één richting strijkt. Stik het éne deel daarna smal door op de naadwaarde.

 

 

Om de halsboord van het voorpand te af te werken, strijk je de linker- en de rechter halsboord in de lengte dubbel, met de goede kant naar buiten. Op deze manier creëer je de vouwlijn die de afgewerkte halsrand zal vormen. Daarna vouw je ze weer open en speld je elk deel met de korte zijden – die de scherpste V hebben – aan de korte zijden van de opengevouwen halsboord van het achterpand. Je zorgt ervoor dat de vouwlijn van de halsboorden van het voorpand gelijk ligt met de middennaad van de halsboord van het achterpand.

 

 

De halsboorden van het voorpand en het achterpand heb ik met een stretchsteekje aan mekaar gezet. Daarna wordt de “V” van elke korte zijde tot tegen de naad ingeknipt.

 

 

Deze ingeknipte naden hoef je verder niet af te werken, maar strijk je voorzichtig open. Pers de hele halsboord daarna lichtjes in vorm.

 

De V-hals.

De halsboord vormt nu één geheel en kan vooraan gesloten worden door het rechterdeel van de voorste halsboord over het linkerdeel te vouwen en het geheel zò vast te spelden.

 

Speld de halsboord vooraan in vorm voor je hem aan de halsrand speldt.

 

Om het uitrekken van de V-insnijding in het voorpand tegen te gaan is het aangewezen om daar een klein stukje opstrijkbare tussenvoering aan te brengen, ter versteviging. Ik gebruikte hiervoor een stukje Vlieseline H180.

 

Het is aangewezen om een klein stukje opstrijkbare tussenvoering aan te brengen op het diepste punt in de halsuitsnijding.

 

De schoudernaden van het T-shirt kunnen nu gesloten worden door het voorpand met de goede kant op de goede kant van het achterpand te leggen en deze met een rekbare steek dicht te stikken. De naadwaarden heb ik daarna samengenomen overlockt en ze naar het achterpand gestreken.

 

Speld de buitenkant van het linkergedeelte van de halsboord langs de halsrand van het voorpand, te beginnen aan de V-insnijding. Zorg ervoor dat de binnennaad van de halsrand 2 cm voorbij de punt van de V-insnijding van het voorpand is gespeld (1 cm naadwaarde langs de binnenrand van de V-insnijding en 1 cm naadwaarde die de buitenrand van de halsrand uitmaakt).

 

Om de halsboord langs de halsuitsnijding te spelden begin je best met het linkergedeelte van de halsboord.

 

Let er ook op dat de schoudernaden van de halsboord perfect aansluiten op de schoudernaden van de panden.

Om dit werkje netjes te doen is het best dat je eerst het linkergedeelte van de halsboord aan de halsopening van het voorpand speldt en dat je deze dan – met een rekbare steek – stikt tot aan de schoudernaad. Je laat de naald in het werkje zitten en je draait het T-shirt zo dat je dan de héle achterkant van de halsboord kan stikken, van schoudernaad tot schoudernaad.

 

 

Om dan de V-hals precies te kunnen afwerken, laat je de naald in het werkje zitten en draai je het T-shirt zo dat je het rechtergedeelte van de halsboord eerst aan de halsopening kan SPELDEN. Om de rechter-halsboord mooi aan de halsopening te kunnen spelden geef je best een knipje in de V-uitsnijding van het voorpand. Heel precies stik je dan van de tweede schoudernaad tot helemaal aan het beginpunt – in de V-uitsnijding – tot net aan het ingeknipte puntje. Om de halsboord mooi in de halsopening te kunnen stikken moet je hier heel geduldig en precies tewerk gaan.

 

De naad van de halsrand en de naad van de halsopening heb ik daarna samengenomen overlockt met de overlock. Deze eenvoudige V-hals is nu klaar en als je alles precies hebt afgewerkt ziet deze er zo uit :

 

De afgewerkte V-hals.

 

De V-hals, netjes in vorm geperst.

 

 

De mouwen.

De grootste uitdaging van dit shirt ligt achter ons, dus we kunnen verder met het sluiten van de andere naden. Vooraleer ik de zijnaden met een stretchsteek ga sluiten, vind ik het handig om de mouwranden eerst af te werken met een overlocksteek. Daarna kunnen de zijnaden aan mekaar worden gespeld van de taille tot aan de mouwen en in één beweging met een stretchsteek worden gesloten. De naadwaarden heb ik daarna samengenomen overlockt.

De mouwzomen heb ik daarna 2 cm (1 cm die voorzien was in het patroon + 1 cm naadwaarde die ik er nog aangetekend heb) naar binnen omgestreken en met een rechte steek van gemiddelde steeklengte vastgestikt.

 

De tailleband.

De tailleband moet eerst nog in zijn volledige lengte aan één zijnaad worden gesloten. Dat doe je door de tailleband eerst in de breedte dicht te vouwen en de naad te sluiten met een rekbare steek of een overlocksteek. Een fijne zigzagsteek is hier ook prima geschikt voor.

Daarna wordt de dichtgestikte tailleband in de lengte dubbel gevouwen zodat de goede kant van de stof aan beide zijden zichtbaar is.

De in de lengte dubbelgevouwde tailleband schuif je nu zò over de onderrand van het T-shirt dat :

  • De open zijden van de tailleband aansluiten op de onderrand van het T-shirt;
  • De gestikte zijnaad van de tailleband netjes aansluit op één van de zijnaden van het T-shirt.

 

 

Je speldt de hele tailleband rondom rond aan de zoomrand van het T-shirt. Je zorgt ervoor dat alle merktekens overeenkomen, en daarbij zal je de tailleband lichtjes moeten uitrekken.

 

Om de tailleband helemaal aan de onderrand van het shirt te spelden, moet je hem lichtjes uitrekken.

 

Omdat deze rand elastisch moet zijn, stik je de tailleband met een stretchsteek of een overlocksteek aan de zoomrand van het T-shirt. De naden heb ik daarna samengenomen overlockt.

 

 

Stofadvies.

Omdat het T-shirt met de aangeknipte vleermuismouwen goed moet kunnen doorvallen, gebruik je best een lichte tricotstof. Een viscosejersey of polyesterjersey zijn hiervoor uitstekend geschikt. Voor de tailleband gebruik je best een boordstof die goed meegeeft.

 

Styling tips.

Met dit shirt kan je best behoorlijk wat variëren. Het T-shirt kan je zowel in een uni-kleur maken, zoals in het magazine, of je kan kiezen voor een printje … .

Je zou ervoor kunnen kiezen om de halsboord af te werken in eenzelfde uni-stofje als de tailleband, zodat deze beide contrast geven tegen een stofje met print. Of je zou de tailleband ook kunnen afwerken in dezelfde stof als het shirt zelf. Zorg er dan wel voor dat de stof voldoende elasticiteit heeft om de tailleband over je schouders te kunnen halen, én tegelijk strak rond de taille kan sluiten.

 

 

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.