Tutorial : De Rachel rok van La Maison Victor

Een tijdje geleden merkte een vriendin op dat ik intussen toch al een aardige collectie rokjes bij elkaar had genaaid, en vroeg om advies voor een rokje dat haar leuk zou staan. Haar voorkeur ging meteen uit naar een strakke kokerrok in een zwarte interlock jersey met subtiele reptielenprint. Ik heb het patroon van de rok helemaal op mijn lichaamsmaten uitgetekend, en zoals iedere naaister wel weet : het ene vrouwensilhouet is het andere niet ;).

Sinds de geboorte van haar zoontje is er nogal wat “baby love” aan haar heupen blijven plakken. Een mooie rechte kokerrok flatteert het silhouet van dames met wulpse rondingen echter niet. Dames die graag de babylove op hun heupen verhullen, kiezen best voor een A-lijn rok of een plooirok. Een model dat vanaf de taille wijder begint te lopen dus. De Rachel rok van La Maison Victor is een eenvoudige plooirok met lichte A-lijn en uitermate geschikt voor het figuur van mijn vriendin. Een geweldige match is hier geboren !

rachel-rok-1c

 

Benodigdheden.

Voor maatje 38 hebben we de volgende benodigdheden nodig :

 

rachel-rok-2

 

De Rachel rok is een plooirok, waarbij de plooien in de taille het volume in de rok creëren. Om dat volume mooi uit te werken, kies je best voor een stevige stof die niet plat valt. Ik wou de rok eens uitproberen in een zwarte bouclé stof met zilveren glans. De bouclé is stevig én grof geweven; ideaal voor dit project, dacht ik zo. De zilveren topcoat op de stof geeft de” klassieke” bouclé een feestelijke en verfijnde uitstraling, die de rok geschikt maakt voor alle gelegenheden.

De rok heeft in elke zijnaad ook twee insteekzakken, die ik niet geknipt heb uit de gecoate bouclé, maar uit een restje zwarte voering. Ik geloof dat eenvoudig polyester voering aangenamer aanvoelt dan bouclé en met gewone voering voeg je ook niet al te veel volume toe onder de rok.

 

Naden en zomen.

Het voorpand A en beide achterpanden B krijgen een zoom van 3 cm aangetekend. Met uitzondering van de middenachternaden van beide panden B – die ik een naadwaarde van 2 cm heb gegeven omdat hier straks een blinde rits in komt – krijgen alle randen van alle andere patroondelen rondom een naad van 1 cm.

 

De constructie van de rok.

Aandachtspunten vooraf.

Omdat de stof die ik voor dit project heb gekozen wel stevig is, maar ook grof geweven, bestaat het risico dat de randen van de geknipte patroondelen snel gaan rafelen. Om te vermijden dat de naadwaarde die werd toegevoegd snel uitrafelt, heb ik eerst alle randen overlockt. Ook de bovenranden van het voorpand en van beide achterpanden die straks zullen verdwijnen in de tailleband. Aangezien we eerst de steekzakken moeten naaien en de plooien in de rok moeten maken, zal de stof frequent door onze handen glijden. Veel kans op rafelen dus … .

 

 

Omwille van dezelfde reden zullen we de markeringstekens voor de insteekzakken in de zijnaden van de panden en de markeringstekens voor de plooien in de bovenrand van de rokdelen niet kunnen aanbrengen door knipjes te geven in de naadwaarden. Knipjes hebben in grof geweven stoffen helaas geen nut.  Ik heb alle aansluitingspunten gemarkeerd met draadjes die een contrasterende kleur hebben. Het is een beetje meer werk, maar voor deze stof is het de beste optie.

 

rachel-rok-4

 

Taillebanden verstevigen – De rok heeft een brede tailleband, die het gewicht van de stof die eronder valt goed moet kunnen houden. Daarom kies ik ervoor om vlieseline aan te brengen op de binnenste én buitenste tailleband – zoals de werkbeschrijving ook aangeeft. Alle onderdelen van de tailleband worden verstevigd dus.

 

rachel-rok-5

 

Het begin van de insteekzakken.

De echte constructie van deze prachtige rok begint bij het spelden van de 4 onderdelen waaruit de twee insteekzakken bestaan. De vier onderdelen passen perfect in de hoeken van het voorpand en beide achterpanden en alle merktekens passen perfect op mekaar. De zakken worden alleen op de zijnaden van de panden gestikt TUSSEN de aangebracht merktekens – zoals de afbeelding van de werkbeschrijving duidelijk aangeeft. De werkbeschrijving suggereert om alleen de patroondelen van de zakken aan het voorpand te stikken, maar ik heb ineens ook beide achterpanden voorzien van de onderdelen van de insteekzakken.

 

rachel-rok-7

 

rachel-rok-6

 

De stolppooien van het voorpand.

Als alle merktekens in de taillenaad van het voorpand en beide achterpanden netjes zijn overgenomen, dan is het maken van de plooien in de rok echt kinderspel. De werkbeschrijving maakt dit ook heel duidelijk : je vouwt de buitenste merktekens van de 5 (het eerste en het laatste) naar het middelste merkteken et voilà, de stolpplooi is een feit ! In het voorpand moet je in totaal drie stolpplooien maken.

Je speldt de plooien met voldoende kopspelden vast en je stikt ze in vorm met een rechte steek op 0,75 cm van de taillerand. Dit stiksel verdwijnt straks dus in de taillenaad.

 

rachel-rok-8a

 

De blinde rits inzetten.

Het achterpand sluit door middel van een blinde rits, die erin moet voor we de stolpplooien van het achterpand kunnen maken. In deze blogpost werd heel uitgebreid beschreven hoe je een blinde rits moet inzetten in een rok met voering.

Voor de volledigheid beschrijf ik hier hoe de blinde rits wordt ingebracht zonder dat er voering in de rok wordt gestikt.

Beide delen van het achterpand zijn los en op geen enkele wijze aan een ander deel van de rok gestikt. We beginnen met het linkerdeel van het achterpand en leggen dit met de goede kant van de stof naar boven. Op de middenachternaad zijn volgende markeringen aangebracht : het begin van de blinde rits, dat overeenstemt met het middelpunt van de stolpplooi die straks in het achterpand komt en het eindpunt van de blinde rits. Deze laatste markering heb ik met een kopspeld aangebracht omdat het patroon van LMV geen markeringspunt voor het einde van de rits heeft voorzien. Het eindpunt is heel gemakkelijk uit te rekenen : je vertrekt van je beginmarkering in de taille en telt 20 cm naar beneden.

Je plaatst het begin van de rits (het plastiekje) een millimetertje of 2 onder de naadlijn van de taille en op 2cm van de middenachternaad. Voor de middenachternaad hadden we een naadwaarde van 2cm voorzien, remember ?

Je legt het linkerdeel van de rits met de goede kant op de goede kant van de linkerhelft van het achterpand. De tandjes wijzen naar links en de ritsband ligt naar de middenachternaad.

 

Het spelden van de eerste ritshelft op de goede kant van de stof.

 

Je speldt deze ritshelft goed in positie en je voorziet je naaimachine intussen van een blinde ritsvoet. Met de langste steeklengte rijg je dit deel van de rits met je naaimachine op de linkerhelft van het achterpand.

Daarna doe je precies hetzelfde voor de rechterhelft van het achterpand. Je legt het rechterpand met de goede kant van de stof naar boven en speldt er de rechtkant van de blinde rits met de goede kant naar beneden op vast. De tandjes van de rits liggen recht en de ritsband ligt tegen de middenachternaad.

 

 

Als beide ritshelften zijn vastgeregen op beide achterpanden, dan is het altijd aangewezen om te controleren of de rits netjes in geplaatst. Met deze stof heb je het geluk dat er niet echt een patroon inzit dat moet doorlopen, maar goed, de rits zit heel goed, want beide achterpanden liggen precies in het verlengde van mekaar.

 

rachel-rok-10a

 

De blinde rits kan er nu definitief ingezet worden met het blinde ritsvoetje en een kleinere steeklengte. Aan het begin van de rits hecht je de draad goed af door eens naar achteren te stikken en aan het einde van de rits doe je precies hetzelfde.

 

De stolpplooien van het achterpand.

De blinde rits fungeert hier als het midden van een stolpplooi naar dewelke we de buitenste merktekens van de plooi in het midden van het achterpand moeten plooien. Ook de andere plooien maak je zoals je dat hebt gedaan bij het voorpand.

Als de plooien op hun plaats zijn gespeld, dan stik je ze vast op 0,75 cm van de taillenaad.

Met een naadwaarde van 2 cm en een rechte steek, kunnen we de onderste helft van de middenachternaad sluiten tot aan de blinde rits. Daarna strijken we de middenachternaad helemaal open.

 

????????????????????????????????????

 

Het sluiten van de zijnaden en het afwerken van de insteekzakken.

Nu het voorpand en het achterpand voorlopig zijn afgewerkt, kunnen we de zijnaden sluiten. Dat moeten we doen door de werkbeschrijving te volgen :

De bovenste en onderste flap van ieder zakonderdeel moeten we eerst naar binnen spelden om vlot te kunnen werken met de zijnaden van de panden. Beiden zijnaden worden gesloten door – met een naadwaarde van 1 cm en een rechte steek – te stikken vanaf de taillenaad tot aan het bovenste markeringsteken van de insteekzak en daarna vanaf het onderste markeringsteken van de insteekzak tot aan de zoom van de rok. Je stikt niet door daar waar de insteekzakken eerder op de rokdelen zijn gestikt. Daar blijft de naad open, want anders stik je de zakken gewoon weer dicht.

 

 

Als de zijnaden zijn gestikt, dan vouw je de bovenste en onderste flap van de zakdelen weer los en speld ze op mekaar, net als de rest van de insteekzak. Dit doe je voor beide zakken in de twee zijnaden.

 

 

Je stikt de zakdelen op mekaar en werkt de samengenomen randen van de zakken af met een overlocksteek of een zigzagsteek. Bij het afwerken van deze zakken ben ik tot de vaststelling gekomen dat het inderdaad veel gemakkelijker is om de randen éérst af te werken en ze daarna aan de panden te stikken – zoals de werkbeschrijving voorstelt. Eens de zakken zijn vastgenaaid aan de panden zijn bepaalde hoeken minder gemakkelijk bereikbaar ;).

Eens de zakken langs de binnenkant zijn afgewerkt, is het aangewezen om de naden in de zakopeningen plat te strijken zodat de hele zijnaad netjes is afgewerkt.

 

????????????????????????????????????

 

De taillebanden.

Het laatste onderdeel in de constructie van de rok is het afwerken en vastzetten van de taillebanden. Daarvoor maken we eerste elke tailleband apart : we vervolledigen de buitenste tailleband door deel E en deel D met hun zijnaden vast te stikken aan deel C. Voor de binnenste tailleband doen we precies hetzelfde, maar dan in spiegelbeeld. Om ervoor te zorgen dat de juiste stukken van de tailleband aan mekaar gezet worden moet je er hier wel even je aandacht bijhouden. Ik heb ook alle markeringen en identificatie letters van alle patroondelen van de tailleband overgenomen op de vlieseline die ik er heb opgestreken. Aan de hand daarvan kan ik duidelijk afleiden welke stukken bij de buitenste tailleband horen en welke bij de binnenste tailleband horen.

 

????????????????????????????????????

 

Als de zijnaden van zowel de buitenste als de binnenste tailleband – met een naadwaarde van 1 cm en een rechte steek -zijn gestikt, dan strijk je de naden open.

In de werkbeschrijving van LMV vragen ze je om de onderrand van de binnenste tailleband af te werken met een overlocksteek of een zigzagsteek. Omdat ik in dit project werk met bouclé die snel uitrafelt, heb ik vooraf alle randen van alle patroondelen afgewerkt met een overlocksteek. De onderrand van de binnenste tailleband behoeft dus verder geen afwerking meer.

De buitenste en de binnenste tailleband worden aan mekaar gezet door ze – met de goede kanten op mekaar – via hun bovenrand aan mekaar te stikken. Met een naadwaarde van 1 cm en een rechte steek stik je ze ook via hun zijnaden aan mekaar. Op deel E stik je ook 1 cm van de onderrand en op deel D stik je de onderranden samen tot aan het merkteken.

Daarna vraagt de werkbeschrijving je een knipje te geven van 1 cm diep alleen in de binnenste tailleband (de tailleband die tegen je huid zit) op deel D, precies naast het einde van het stiksel dat je hebt gemaakt in de onderrand.

Nu de volledige tailleband met de verkeerde kant naar buiten zit is het aangewezen om alle hoeken schuin af te knippen. Als we de tailleband zo dadelijk met de goede kant naar buiten keren, hebben we geen “bulk” in de hoeken door naadwaarde die daar opgehoopt zit. Eens alle hoeken schuin zijn bijgeknipt kan je de tailleband keren en hoeken netjes uitduwen. Daarna strijk je de tailleband best even in vorm.

Om de tailleband aan de rok vast te maken, speld je de buitenste tailleband met de onderrand aan de bovenrand van de rok, de goede kanten op mekaar. Je zorgt ervoor dat de zijnaden van de tailleband perfect aansluiten op de zijnaden van de rok en dat alle andere merktekens op mekaar liggen. Stik de tailleband voorzichtig vast aan de bovenrand van de rok, en zorg ervoor dat de stolpplooien in de rok netjes worden meegestikt. Keer daarna de tailleband in vorm en strijk hem voorzichtig plat.

De naadwaarde van de taillelijn (waar de buitenste tailleband aan de rok is vastgemaakt) strijk je naar beneden en je legt er de onderrand van de binnenste tailleband overheen. Speld de onderrand van de binnenste tailleband zo vast aan deze naadwaarde en langs de goede kant van de rok geef je een stiksel in de taillenaad – over de hele omtrek van de rok – zodat op deze manier de binnenste tailleband vastzit in de rok.

 

????????????????????????????????????

 

Afwerking.

Vooraleer de drukknoop definitief aan te brengen achteraan in de tailleband, is het een goed idee om de rok eerst even te passen. Via de sluiting achteraan kan je nog wat “bewegingsruimte” in de taille inbouwen.

 

????????????????????????????????????

 

Omdat het voor mijzelf ook de allereerste keer was dat ik een drukknoop heb aangebracht in een kledingstuk, wou ik dit voor mijzelf ook uitgebreid documenteren. Het verslag ervan kan je hier nalezen.

Ik had in de Veritas zilverkleurige drukknopen meegebracht, omdat ik meende dat deze prachtig zouden staan bij het zilver in de zwarte stof. Maar bij nader onderzoek bleken het drukknopen die eerder geschikt zijn om zeilen en dergelijke (sport & camping) mee af te werken, dus ben ik later andere knopen gaan halen waarvan de sluiting handiger is om een rokje mee te sluiten.

 

 

Vooraleer ik de sluiting definitief zou aanbrengen, wou ik toch eerst even testen hoe de sluiting eruit zou zien. Ik koos ervoor om niet één maar twéé drukknoopjes aan te brengen op de tailleband van de rok.

 

 

Als de drukknoop, of een andere sluiting die je zou verkiezen, erin zit, dan rest ons alleen nog het zomen van de onderrand van de rok. In deze maat (38) heb ik 3 cm zoom aangeknipt, maar na het passen bleek dat toch een beetje kort uit te vallen. Deze rok heb ik 1,5 cm omgezoomd en de zoom vastgezet met een blinde zoom steek. Ik weet niet of instrijkbare zoomband het gewicht van deze zoom zou kunnen  houden, maar dat wil ik voor een volgende keer zeker nog eens uitproberen.

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.