Tutorial : Een strapless jumpsuit – Model 110B Burda 04/2012

Dat de lente in het land is, daar is geen twijfel meer over mogelijk ! De hoogste tijd dus om alle dikke en warme winterkledij aan de kant te leggen en aan de zomerse naaiprojecten te beginnen. Bij het doorbladeren van mijn archief naaimagazines viel mijn oog op een eenvoudige strapless jumpsuit die nogal onopvallend in beeld werd gebracht in de Burda van april 2012. Ik zag er wel wat in en besliste prompt om er een zwoele, tropische versie van te maken …

 

Jumpsuit 110B uit de Burda 04/2012

 

 

Benodigdheden.

Voor de uitvoering in maatje 36 van deze jumpsuit heb ik het volgende gebruikt :

 • 2,20 meter viscosetricot met een tropische print – stofbreedte 150 cm;
 • 83 cm elastiek van 3 cm breed voor de bies rond de borst;
 • 61 cm elastiek van 1 cm breed voor de taille (in de werkbeschrijving wordt 70 cm voorzien);
 • 52 cm elastiek van 1,5 cm breed voor de tunneltjes rond de enkels.

 

Naden en zomen.

De broekspijpen krijgen onderaan 3 cm zoomwaarde; de deelnaden (= de taillenaad waar het lijfje en de broek aan mekaar worden gezet) krijgen 2 cm naadwaarde. Dat zijn dus de bovenste naden van de broeksdelen en de onderste naden van de panden van het lijfje. Alle andere naden krijgen 1 cm naadwaarde. Ook de bies die wordt voorzien om het lijfje aan de bovenkant mee af te werken krijgt rondom rond een naadwaarde van 1 cm.

 

Constructie van de jumpsuit.

Niettegenstaande de jumpsuit is gemaakt uit een rekbare viscosetricot kan hij wel helemaal aaneen gestikt worden met een rechte niet-rekbare steek. De panden zijn breed genoeg om de jumpsuit aan te trekken zonder dat daarbij elasticiteit in de breedte vereist is.

 

De panden van het lijfje.

De constructie van de jumpsuit vangt aan met het stikken van de verticale deelnaden van het voorpand en het achterpand van het lijfje. Deze naden worden daarna samengenomen overlockt en naar het midden gestreken.

 

De gestikte en overlockte verticale deelnaden van het rugpand.

 

Daarna wordt het voorpand aan het achterpand gezet door de zijnaden te stikken met een rechte steek. De naadwaarden worden samengenomen overlockt en naar het achterpand toe gestreken.

 

Het lijfje waarvan het voorpand en achterpand aan mekaar werden gezet door het sluiten van de zijnaden.

 

Het lijfje wordt dan aan de bovenzijde afgewerkt met een brede bies. De afmetingen van het patroondeel van deze bies (voor een jumpsuit in maatje 36) zijn 48cm x 14cm en hij wordt uit een dubbele stoflaag geknipt. Ook bij de bies heb ik rondom rond een naadwaarde van 1cm voorzien.

Voor de constructie van de bies moet je als volgt te werk gaan :

 • Stik de rechterzijnaad van de bies dicht met een rechte steek van gemiddelde steeklengte;
 • Strijk deze naad daarna open;
 • Vouw de bies in de lengte dubbel, de verkeerde kant naar binnen. Pers hem zo lichtjes in vorm zodat de vouwlijn duidelijk zichtbaar is;
 • Vouw de bies nu weer helemaal open en stik de linkerzijnaad zodanig dicht dat vanaf de gevouwen rand een opening van 3,5 cm wordt vrijgelaten (om straks een elastiek te kunnen doorrijgen);

 

 

 • Strijk de linkerzijnaad open;
 • Vouw de bies nu weer dicht, de verkeerde kant naar binnen;
 • Speld de open randen van de bies nu samengenomen vast bij de bovenrand van het lijfje en stik ze met een rechte steek van gemiddelde steeklengte vast aan het lijfje. Strijk de naadwaarde naar de bies;

 

Het lijfje, voorlopig afgewerkt met de bies waar al een vouwlijn in werd geperst.

 

 

 • Vouw de bies nu voor de helft naar binnen, precies over de stiklijn die daarnet werd gemaakt en rijg hem zo vast aan de binnenkant van het lijfje. De naadwaarde van de aanzetnaad zit helemaal verstopt onder de dubbelgevouwen bies;

 

De naar binnen gevouwen bies wordt precies over de aanzetnaad aan het lijfje gespeld.

 

Nadat de bies aan het lijfje is gespeld, kan je hem best zo vastrijgen.

 

 • Stik de bies nu smal door op de aanzetnaad, via de goede kant van het werkje;

 

De doorgestikte bies aan de binnenkant van het lijfje.

 

 

De bies is nu vastgemaakt aan het lijfje en via de opening die we eerder hadden vrijgehouden in de linkerzijnaad kunnen we nu de elastiek van 3 cm breedte inrijgen. Hiervoor gebruik ik vaak een veiligheidsspeld. De lengte van de elastiek bedraagt in mijn geval 81cm + 2cm naadwaarde = 83 cm. De 2 cm naadwaarde gebruik je om de beide uiteinden van de elastiek – na het inrijgen – over mekaar te leggen en daar aan mekaar te stikken. Schuif de elastiek zo in de tunnel van de bies dat de stof overal evenredig is verdeeld.

 

Verdeel de stof van de bies zo egaal mogelijk over de ingeregen elastiek.

 

De afgewerkte bovenzijde van het lijfje.

 

De insteekzakken van de broek.

De broek van de jumpsuit is voorzien van gemakkelijke insteekzakken. Hoe je insteekzakken in de zijnaden van een rok of broek afwerkt kan je uitgebreid nalezen in deze blogpost. In de werkbeschrijving van het magazine gaan de auteurs helemaal anders te werk, hieronder vind je de werkwijze dit ik het makkelijkst vind :

Om de zakken vast te zetten aan de panden van de broek, speld je ze eerst (4 stuks) aan de zijnaden van de broekspijpen. Daarna stik je ze vast – tussen de merktekens – met een rechte steek van gemiddelde steeklengte. Strijk de zakdelen daarna in de richting weg van de zijnaden.

 

De gespelde zakdelen op elk broekdeel.

 

Leg nu elke voorste broekspijp op elke achterste broekspijp, met de goede kanten op mekaar en de zakdelen naar buiten gevouwen. Speld de hele zijnaad en de zakdelen zo aan mekaar vast. Stik nu de hele zijnaad (die bovenaan bestaat uit de bovenkant van de zakdelen) in één beweging van aan de taille, over de zakdelen, naar de zoom van de broekspijpen. De naadwaarde kan je nu best samengenomen overlocken of afwerken met een zigzagsteek.

 

 

De insteekzakken zitten nu verwerkt in de zijnaad van de broek en de zijnaad is gesloten, maar het stukje zijnaad van aan de taille tot aan het eerste merkteken van de zakken is nog open. Dat moet nu worden gesloten om de broekdelen af te werken.

Leg de broekspijpen zoals je ze hebt afgewerkt met de zakdelen naar buiten en leg de zijnaden vanaf de taille tot aan het eerste merkteken van de zakdelen precies op mekaar. Vouw hierbij de naadwaarde in de richting van de zakdelen en speld dit gedeelte zo nauwkeurig mogelijk vast.

Stik dit stukje nu smal door op de broekdelen, precies naast het stiksel van de zijnaad van de broek. Als de broekspijpen nu gekeerd worden met de zakken naar binnen is dit de nieuwe zijnaad (althans van aan de taille tot het bovenste merkteken van de insteekzakken). De hele zijnaad van elke broekspijp is nu gesloten en de broek is voorlopig klaar om aan het lijfje te spelden.

 

De afgewerkte insteekzakken.

 

De broek van de jumpsuit wordt verder helemaal afgewerkt door eerst de binnenbeennaden te sluiten. Daarvoor keer je elke broekspijp binnenste buiten met de goede kant naar binnen en je stikt de binnenbeennaden met een rechte steek van gemiddelde lengte. De naadwaarden worden daarna samengenomen overlockt.

Om de kruisnaad te stikken keer je één van de broekspijpen met de goede kant naar buiten en je schuift deze helemaal ín de broekspijp die met de verkeerde kant naar buiten ligt. De goede kanten van elke broekspijp liggen nu tegen mekaar en de kruisnaad kan in één beweging worden gesloten met een rechte steek van gemiddelde lengte – van taille tot taille. Deze naad heb ik daarna samengenomen overlockt.

 

Het afwerken van de taille.

Om de taille af te werken en een tunneltje te creëren door hetwelke we een elastiek kunnen rijgen, heeft de werkbeschrijving voor de taillenaad een naadwaarde van 2 cm voorzien. Schuif aldus het lijfje over de broek – de goede kanten op mekaar – en zorg ervoor dat alle merktekens op mekaar aansluiten. Speld de zijnaden van het lijfje op de zijnaden van de broek en sluit middenvoor en middenachter van het lijfje aan op de kruisnaad van de broek.

Stik de hele taillenaad met 2 cm naadwaarde en een rechte steek van gemiddelde lengte. Je hoeft hier geen rekbare steek te gebruiken; de taille van de jumpsuit is meer dan ruim genoeg om over de heupen te trekken; de taille hoeft niet mee te rekken.

Werk daarna de naadwaarde af door ze samengenomen te overlocken en naar het lijfje toe te strijken.

 

 

Om ter hoogte van de taille nu een tunneltje te creëren, waar zo dadelijk een elastiek doorgaat, wordt deze naadwaarde op 1 cm van de taillenaad doorgestikt. Begin hiervoor best op één van de zijnaden, maar sluit de stiklijn niet helemaal. Een stukje van +/- 3 cm van deze stiklijn laat je best open om straks de elastiek door te halen.

 

 

In de werkbeschrijving van het magazine wordt voor maatje 36 een elastiek van 68 cm lengte op 1 cm breedte voorzien. Afhankelijk van de sterkte van de elastiek die je hiervoor gebruikt, zal je deze lengte eventueel willen inkorten. Om de jumpsuit goed op zijn plaats te houden in de taille heb ik de lengte van deze elastiek ingekort tot 61 cm (2 cm naadwaarde om hem te sluiten inclusief).

Schuif de elastiek van 1 cm breedte met een veiligheidsspeld door het tunneltje en schuif de uiteinden daarna een tweetal cm over mekaar. Stik deze uiteinden goed aan mekaar vast en verdeel de elastiek daarna zo egaal mogelijk over de tunnel in de taille. Stik daarna de opening van 3 cm van het tunneltje dicht.

 

Het zomen van de broekspijpen met elastiek.

Om de lengte van de jumpsuit te bepalen moet je hem eerst aantrekken en ervoor zorgen dat hij goed zit in de taille. Dan kan je de zoom van iedere broekspijp bepalen en hem afspelden. Als je de zoomhoogte van een broek voor jezelf nog niet goed kan inschatten, dan roep je voor dit werkje best de hulp van een vriend(in) in.

Speld de zoom van één broekpijp af en voorzie nog een zoomwaarde van 2 cm om een tunneltje voor de elastiek te maken.

Van deze jumpsuit heb ik 10 cm van de broekspijpen moeten afknippen om hem passend te maken voor mijn lichaamslengte. Daarna heb ik de onderranden van iedere broekspijp overlockt en ze 2 cm naar binnen omgestreken.

Door op deze manier tewerk te gaan ben ik helemaal afgeweken van de werkbeschrijving in het magazine, die trouwens 3 cm zoomwaarde voor de broekspijpen heeft voorzien.

Om onderaan iedere broekpijp een tunneltje te maken stik je de zoomwaarde op 1,5 cm van de omgevouwen zoom door. Je begint ook hier best ter hoogte van de binnenbeennaad en houdt hier een opening van +/- 3 cm vrij om zo dadelijk de elastiek te kunnen doorhalen.

 

 

Door de tunnel van elke broekspijp heb ik dan een elastiek van 26 cm (24 cm + 2cm naadwaarde) op 1,5 cm geregen. Als elke elastiek met een naadwaarde van 2 cm is dichtgestikt kan je hem evenredig verdelen over de tunnel in de zoom en de opening ter hoogte van de binnenbeennaad dichtstikken.

 

Stofadvies.

Om het mooiste resultaat te bekomen voor dit ontwerp kies je best voor fijne stoffen die vlotjes doorvallen. In deze uitvoering heb ik gekozen voor een viscosetricot met digitale print, maar een viscose twill of een zijden stofje zouden ook uitstekende keuzes zijn. Ook cupro (vaak kunstmatige zijde genoemd) en een viscose voile – op voorwaarde dat deze niet té fijn zijn – zijn bijzonder geschikt voor dit modelletje. In een fijne suèdine zou ik deze jumpsuit ook wel durven uitvoeren.

 

Styling tips.

Het eenvoudige model van deze jumpsuit laat het perfect toe om :

 • all the way te gaan met prints of motieven op de stof of;
 • uni kleuren te gebruiken

Het ontwerp is ontzettend veelzijdig en kan je – in functie van de stofkeuze die je maakt – een sportieve of classy uitstraling geven.

 

 

 

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.