Tutorial : Een elastische halsboord – Shirt 101 Burda 06/2016

Ideaal als top voor het tussenseizoen of als truitje op een koude zomeravond : een eenvoudig shirt met driekwart aangeknipte mouwen en een elegante, vrouwelijke boothals. Shirt 101 uit Burda – editie juni 2016 – is een sober én stijlvol ontwerp dat in een handomdraai in mekaar zit. In wat volgt wordt bovendien in detail uiteengezet hoe je de hals van dit geweldige ontwerpje eenvoudig kan afwerken met een strookje katoenjersey.

 

Shirt 101 met aangeknipte 3/4 mouwen uit Burda – editie 06/2016.

 

 

Benodigdheden.

Voor de uitvoering in maatje 36 van dit shirt heb ik – volgens de werkbeschrijving – nodig :

  • 1,30 meter tricotstof met een stofbreedte van 150 cm; ik koos voor een harige tricot met strepen in de kleur oker;
  • Galon of gebreide band 1 cm breed, 0,70 meter; dat ik voor dit project heb vervangen door katoenjersey in de kleur oker;
  • 6 knopen, die ik in mijn versie niet heb gebruikt;
  • Garen en overlockgaren in een bijpassende kleur.

 

Het lijfje van het shirt wou ik ietsje langer dan het modelletje in het magazine, dus heb ik aan het voor- en achterpand onderaan 10 cm bijgetekend.

 

Naden en zomen.

Alle naden – ook de halsrand – krijgen 1 cm naadwaarde; de mouwzomen en de zoom onderaan kregen 3 cm zoomwaarde aangetekend.

 

Constructie van het shirt.

De panden.

Door de aangeknipte mouwen van het modelletje heeft het shirt eigenlijk weinig aanzetnaden. De constructie van dit eenvoudige shirt vangt aan bij het stikken van de schoudernaden en de bovenmouwnaden (die in mekaars verlengde liggen) met een rekbare steek (een stretchsteek of zigzagsteek). Deze naden worden daarna samengenomen overlockt en naar achteren gestreken.

 

 

Voor het gemak heb ik ineens ook de mouwzomen onder de lockmachine doorgehaald, zodat ze ineens zijn afgewerkt om ze straks snel te kunnen omzomen.

 

De afgewerkte schoudernaad die doorloopt in de bovenmouwnaad.

 

Het onderste voor- en achterpand kunnen nu aan de bovenkant van het shirt worden gezet. Daarvoor moet het voorste onderpand tussen de naadcijfers aan het voorste bovenpand worden gespeld; hetzelfde dient te gebeuren met het onderste achterpand.

De onderste panden worden met een stretchsteek aan de bovenste panden gestikt, waarbij de eerste (1) cm aan het begin en de laatste (1) cm aan het einde niet mag worden meegestikt. Deze naadwaarden hebben we straks nog nodig om de zijnaden te kunnen sluiten. Nadat de aanzetnaden van het voor- en achterpand zijn gestikt heb ik ze samengenomen overlockt en naar boven gestreken.

 

De onderpanden worden aan de bovenpanden gestikt met een rekbare steek.

 

Op de aanzetnaad van de panden moet 1 cm aan het begin en einde van de stiklijn worden vrijgehouden om straks de zijnaden te kunnen sluiten.

 

Voor het sluiten van de zijnaden en de ondermouwnaden – die in het verlengde ervan liggen – heb ik afgeweken van de werkbeschrijving in het magazine. Eerst heb ik deze naden afgewerkt met een overlocksteek (bij gebrek aan een overlockmachine zou je dat ook kunnen doen met een zigzagsteek) en daarna heb ik de naden in één beweging dichtgestikt met een stretchsteek. De gesloten zij- en ondermouwnaden heb ik daarna voorzichtig opengestreken.

 

Afwerking van de boothals.

De werkbeschrijving vraagt om een galon of een gebreide boord van 70cm op 1cm breed te voorzien. Omdat ik voor de afwerking van de hals iets anders in gedachten had, ben ik hiervan lichtjes afgeweken. Ik wou de binnenkant van de hals afwerken met een fijne strook katoenjersey in een bijpassende kleur. De lengte van deze strook heb ik behouden (70cm) maar voor de breedte heb ik een andere berekening gehanteerd.

Ik wil een fijne afgewerkte strook katoenjersey van 0,7 cm breed, die netjes langs de halsrand is gestikt via een naad en onderaan ook omgevouwen is doorgestikt. Omdat ik aan de halsrand een naadwaarde van 1 cm heb voorzien voor het stikken van het galon; ik mijn halsboord 0,7 cm breed wil en hem dan ook nog eens 0,6 cm naar binnen wil omplooien aan de onderzijde, moet mijn strook katoenjersey ongeveer 2,5 cm breed zijn.

Omdat het veel gemakkelijker is om een fijne boord aan een rand te stikken als alle vouwen er al in gestreken zijn, heb ik eerst alle vouwen in de strook katoenjersey geperst : met de verkeerde kant van de jersey naar boven heb ik aan de ene kant 1cm van de lange zijde naar binnen gestreken, aan de andere kant heb ik 0,6 cm van de lange zijde naar binnen gestreken.

 

In de halsboord strijk je best vooraf twee vouwlijnen : één van 1cm en één van 0,6cm breed.

 

Omdat ik nog niet weet hoelang de halsboord precies moet zijn om de boothals netjes te kunnen afwerken sluit ik de halsboord voorlopig nog even niet via de korte zijden.

Speld de halsboord met de goede kant van de zijde waar 1 cm werd omgestreken op de goede kant van de panden, langs de naad van de halsopening. Begin hiervoor aan één van de schoudernaden en speld de boord helemaal rond de halsrand tot je weer bij dezelfde schoudernaad uitkomt.

 

Vooraleer je de boord sluit is het aangewezen hem eerst rondom rond de halsopening te spelden.

 

Speld de halsboord – ter hoogte van deze schoudernaad – met de korte zijden aan mekaar om hem te kunnen sluiten. Stik deze korte naad met een rekbaar steekje dicht. Knip de overtollige lengte weg en duw deze naad een beetje open.

 

Knip het overtollige deel van de halsboord weg om hem netjes met een naadwaarde van 1cm te kunnen sluiten.

 

Speld dit stukje van de halsboord verder op de schoudernaad vast.

Stik de halsboord precies op de vouwlijn van 1 cm (= naadwaarde van 1 cm) met een rekbare steek aan de halsrand;

 

Duw de naad van de halsboord open en stik ook dat stukje nu aan de halsopening.

 

Knip daarna deze naadwaarde bij tot op ongeveer 0,5 cm. De naadwaarde moet voldoende uitgedund zijn om er zo dadelijk de jersey halsboord overheen te vouwen.

 

 

Vouw de jersey halsboord nu helemaal om naar binnen en vouw daarbij de onderrand van deze boord ook helemaal dicht. Speld vast.

 

Vouw de halsboord nu helemaal naar binnen over de bijgeknipte naadwaarde en plooi de onderrand ervan via de ingestreken vouw van 0,6cm naar omhoog. Speld vast.

 

Vooraleer deze fijne halsboord langs de halsrand door te stikken, vind ik het veiliger om hem eerst helemaal vast te RIJGEN. Alleen op deze manier krijg je het mooiste stiksel.

 

 

Stik de halsboord nu langs zijn onderzijde fijn door op de halsrand met een rechte steek.

 

 

Rest ons alleen nog even de hals voorzichtig in vorm te persen en een labeltje in de hals te naaien.

 

De afgewerkte hals van het voorpand.

De afgewerkte hals van het rugpand.

 

Zomen.

Het shirt zit nu in mekaar, de hals is helemaal afgewerkt, dus de mouwzomen en de zoom van de panden kunnen worden afgewerkt. De mouwzomen heb ik 3 cm naar binnen gestreken en ze met een fijne zigzagsteek doorgestikt.

Vóór je begint aan het omzomen van de panden is het altijd aangewezen om het even aan te trekken en te kijken of de lengte precies is zoals je die wil hebben. Ook ik heb het shirt eerst even aangetrokken om te zien of de lengte wel goed zat. Uiteindelijk heb ik het shirt toch nog een beetje ingekort en een centimetertje of 5 naar binnen omgestreken. Ook deze zoom heb ik met een fijne zigzagsteek helemaal doorgestikt op de panden.

Door een zigzagsteek te gebruiken blijven deze randen elastische en rekken ze goed mee bij het aan- en uittrekken van het shirt.

 

Stofadvies.

Voor de uitvoering van dit shirt gebruik je het best soepele stoffen met een beetje gewicht die goed kunnen doorvallen : tricot- of gebreide stoffen. De aangeknipte mouwen moeten elegant en vrouwelijk langs het lijfje kunnen vallen. De stof mag ook niet té licht zijn, want het shirt moet een beetje “body” hebben. Ook een lichte french terry zou hiervoor uitstekend geschikt zijn.

 

Styling tips.

Stofjes met een print of een beetje structuur zijn ook beter geschikt voor dit modelletje dan uni-stofjes. Omdat het modelletje zo eenvoudig is, zou de uitvoering ervan in een uni-kleurtje het geheel nogal snel saai maken; tenzij je houdt van minimalistische ontwerpen natuurlijk.

 

 

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.