Tutorial : Kanten manchetten

Ik geloof dat mijn bewustzijn bepaalde vestimentaire details reproduceert van de kostuumdrama’s waar ik de jongste tijd nogal vaak naar kijk, want ik kreeg alweer flitsen van een jurk met een leuk detail in zwarte kant. Omdat ik heel veel plezier beleefd heb aan het naaien van mijn eerste Lora jurk had ik zin om de jurk nog eens te maken. Maar dan met een andere eye-catcher … . Manchetten in zwarte kant … .

Over de constructie van de jurk zelf zal ik in deze blogpost niet ver uitweiden; hier werd in detail beschreven hoe mijn eerste Lora vorm kreeg. Hoe de manchetten vorm krijgen kan je uitgebreid hieronder nalezen.

 

Benodigdheden.

Omdat ik deze Lora wou maken in een ‘winters’ stofje met ruitjespatroon én ik de ruitjes liever diagonaal in het modelletje zag, moest ik de patroondelen in biais (schuin van draad) knippen. Daarom had ik iets meer stof nodig dan de eerste versie. Voor een Lora in maatje 34 die recht van draad wordt geknipt heb je normaliter 1,40 m stof nodig (van 1,50 m breed). Voor de jurk die ik in biais wou knippen had ik de volgende benodigdheden nodig :

 

  • 1,90 meter flanel jersey;
  • 1,50 meter zwarte kant zonder stretch;
  • 1,50 meter satijnlint van +/- 1 cm breed (Veritas)
  • 1 blinde rits van 60 cm

 

In mijn eerste Lora jurk had ik de zakken in het voorpand weggelaten, maar deze jurk wou ik eens maken naar het originele ontwerp mét zakken. Daarvoor moest ik eerst nog de patroondelen van de zakken overnemen én het voorpand aanpassen aan de versie met zakken. Voor de zoomwaarde van de jurk hield ik het bij de originele 4 cm en de naadwaarde voor alle onderdelen die niet op een stofvouw moeten geknipt worden hield ik op 1 cm. De mouwen kregen een zoomwaarde van 2 cm aangetekend.

 

Voorbereiding.

De kanten manchetten heb ik eigenlijk opgebouwd als een gesloten band van opeenvolgende stolpplooien. De lengte van de (kanten) band die je nodig hebt om hem helemaal in stolpplooien te leggen is gelijk aan de omtrek van de mouwzoom x 3. Deze illustratie zou moeten duidelijk maken waarom je moet vermenigvuldigen met 3.

 

De benodigde lengte bedraagt steevast 3x de gewenste lengte.

 

De onderrand van de mouw van mijn Lora meet 24 cm.

Dus voor elke mouw van deze jurk heb ik minstens nodig : 24 cm x 3 = 72 cm

Om de kanten band te kunnen sluiten tot een manchet hebben we ook 2 x 1 cm naadwaarde nodig. 72 cm + 2 cm = 74 cm per mouw.

Omdat we de manchette 2 keer moeten maken (één voor elke mouw), maakt dat dat we 2 x 74 cm = 148 cm kanten band nodig hebben. Voor het gemak en de eenvoud heb ik dat afgerond naar 1,50 meter.

 

Constructie van de manchetten.

Markeren van de plooien.

Omdat ik natuurlijk wil dat alle plooien precies gelijk zijn, wil ik ze vooraf duidelijk markeren. Knipjes geven in de randen is natuurlijk geen optie, dus kies ik voor rijgdraad in een contrasterende kleur. In de hoogste en de laagste punten van het kanten motief heb ik verticale lijnen geregen omdat die breedte een mooie en elegante plooi geeft. In principe doet het er niet toe hoe smal of hoe breed je de plooien maakt, de verhouding van de lengte van de band die je nodig hebt om hem helemaal in stolpplooien te leggen is ALTIJD 3x de omtrek van – in dit geval – de mouwzoom.

 

Als de plooilijnen allemaal gemarkeerd zijn met rijgdraad, dan kan je de vouwlijnen naar mekaar toe leggen om de stolpplooien te maken. Zorg er wel voor, eer je begint, dat de eerste plooi mooi uitkomt ten opzichte van de 1 cm naadwaarde die je hebt voorzien om de band straks te sluiten. Je kan ook altijd extra lengte voorzien en in een latere fase de band bijknippen zodat je aan iedere kant 1 cm naadwaarde overhoudt.

Speld iedere vouw afzonderlijk vast met een kopspeld.

 

Alle plooien zijn dichtgevouwen en vastgespeld.

 

De plooien vastzetten.

Om de plooien te houden zoals we ze daarnet hebben gevouwen, zullen we ze moeten vastzetten. Ik heb al besloten dat ik de kanten manchet wil afwerken met een (fluwelen) lint van ongeveer 1 cm breed, dus de steekjes waarmee ik de plooien wil vastzetten wil ik onder dit lint verbergen. Omdat ik al weet waar ik het lint min of meer wil hebben lijkt het mij aangewezen om de plooien op 4 cm van de hoogste punten van de kanten band vast te zetten met een steekje met de hand.

Deze lijn markeer ik over de hele lengte van de open manchet met rijgdraad in een contrasterende kleur.

 

Ter hoogte van deze gemarkeerde lijn naai ik telkens – met een eenvoudig steekje met de hand (én zwart garen)- twee naast elkaar liggende plooien aan mekaar én de band eronder vast. Als dat losjes gebeurt, dan heeft de band nog een beetje elasticiteit om met de onderrand van de mouw te kunnen meegeven.

 

Met een los steekje met de hand worden de plooien aan elkaar en aan de onderliggende band vastgezet.

 

Als alle plooien zijn vastgezet, dan kunnen alle rijgdraadjes verwijderd worden. De band is nu klaar om te sluiten.

 

De manchet sluiten.

De kanten band is nu zo gevouwen dat ik aan elk uiteinde +/- 1 cm naadwaarde over heb om hem dicht te stikken.

Aan de afgewerkte band hebben we aan elke zijde 1cm naadwaarde om hem zo dadelijk te sluiten.

 

Vouw de kanten band zo dicht – de goede kant naar binnen – en speld langs de naadwaarde vast.

 

Met de goede kant naar binnen wordt de band dichtgespeld.

 

Stik de band dicht met een naadwaarde van 1 cm. Omdat het kant niet rafelt kunnen we de naadwaarde tot tegen de stiklijn wegknippen en moeten we verder niets meer ondernemen om deze naad af te werken.

 

Kant rafelt niet, dus de naadwaarde kan worden uitgedund tot helemaal tegen de stiklijn van de naad.

 

De manchet kan nu met de goede kant naar buiten gekeerd worden. Omdat ik de naad van de manchet straks wil gelijk leggen met de naad van de mouw, zorg ik ervoor dat deze naad duidelijk gemarkeerd is. Dat doe ik met een kopspeld met een gekleurde kop.

 

De naad van de manchet wordt gemarkeerd om het zo dadelijk gelijk te kunnen leggen met de naad van de mouw.

 

De manchetten aan de mouwen zetten.

De mouwzoom van de jurk wordt eerst 2 cm naar binnen gevouwen en gestreken. Met een slipsteekje met de hand heb ik de zoom soepel vastgezet aan de mouw.

Daarna kan de manchet over de onderrand van de mouw geschoven worden (de goede kant naar buiten), rekening houdend met het volgende :

 

  • De naad van de manchet ligt gelijk met de naad van de mouw;
  • De steekjes waarmee de stolpplooien gesloten werden liggen gelijk met de hoogte van de zoom, dus op 2 cm van de omgevouwen onderrand van de mouw;

 

De manchet over de mouwrand geschoven, nadat deze laatste eerst werd omgezoomd naar binnen en vastgezet werd met een slipsteekje.

 

Speld de manchet zo vast op de onderrand van de mouw en stik ze daarna vast met een stretchsteek of een zigzagsteek. Zo kan de manchet lichtjes meerekken met de elastische onderrand van de mouw.

 

Afwerking.

De manchet wil ik nu graag nog afwerken met een lint. Ik heb in de Veritas een heel mooi zwart fluwelen lint gevonden dat past bij de uitstraling van de jurk. Met 1,50 meter lint heb ik voor elke mouw 0,75 meter om de manchet mee te verfraaien.

 

Fluwelen lint van +/- 1 cm breed.

 

Omdat ik het lint wil sluiten met een strikje is het aangewezen om eerst te bepalen waar het strikje moet komen. Daarom heb ik de jurk aangetrokken en op de onderrand van de mouwen met een speld gemarkeerd waar ik de strik in het lint wil. Op die plaats moet ik ook een uitsparing voorzien omdat het lint daar moet geknoopt worden. Ik mag het niet helemaal aan de manchet vastnaaien.

 

Denk eraan een uitsparing te maken om een strik te kunnen knopen in het lint.

 

Omdat ik wil dat het lint toch een beetje kan meegeven kies ik ervoor om het losjes met de hand vast te naaien in de boven- en onderrand. Ter hoogte van de uitsparing kan ik nu een strik maken en het lint onderaan bijknippen. Om te vermijden dat de randen van het lint zouden kunnen gaan rafelen heb ik met een aansteker de stof lichtjes dichtgeschroeid.

De knoop van de strik zelf heb ik ook met een paar steekjes met de hand vastgezet zodat deze bij het aan- en uittrekken van de jurk niet zo gemakkelijk los zou kunnen komen.

 

Het lint kan worden bijgeknipt op de gewenste lengte.

 

Voor de andere mouw ga je op precies dezelfde manier te werk, et voilà, de jurk heeft alweer een héél andere uitstraling gekregen.

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.