Tutorial : Maak je eigen bouclé galon

Een galon is een smalle strook geweven en versierde stof die gebruikt wordt om de naden en randen van kledingsstukken zoals jassen, hoeden, uniformen, … te versieren. Precies wat ik nodig heb om de randen van mijn blazer in bouclé mee af te werken.

 

Benodigdheden.

Om een galon te maken dat past bij de blazer wil ik dezelfde bouclé stof gebruiken als waaruit de blazer is gemaakt. Om te bepalen hoeveel meter galon ik nodig heb, heb ik met een lintmeter eerst alle omtrekken gemeten van de randen die ik wil versieren met dit galon. Ik kwam uit op ongeveer 2,5 meter.

Ik heb voldoende restjes bouclé die nog voldoende lang zijn om er toch 3 meter uit te halen. Met twee stroken van 1,5 meter lang en 3 cm breed kan ik het galon maken dat ik nodig heb.

 

Met twee stroken van 1,5 meter lang kan ik een lang lint van 3 meter maken.

 

In de Veritas vond ik een ketting in een zwarte metallic kleur die ik er wel vond bij passen van 2,80 meter.

 

Voorbereiding.

Om een galon te maken dat past als versiering bij een vestje in bouclé moeten de stroken stof eerst wat bewerkt worden. Uit de zelfkant kon ik twee stroken van 1,5 meter bij 3 cm breed knippen die ik eerst heb ontdaan van de oranje garens (de scheringdraden). De oranje scheringdraden houd ik bij, ik ga ze zo dadelijk nog gebruiken.

 

De oranje scheringdraden moeten voorzichtig uit de stroken getrokken worden.

 

 

Om het galon z’n rafelige look te geven dat typisch is voor Chanel jasjes, moeten er aan beide lange zijden van de stroken nog een heleboel zwarte scheringdraden uitgerafeld worden. Van elke zijde heb ik een breedte van 1 cm zwarte scheringdraden verwijderd.

 

De stroken moeten daarna ontdaan worden van een aantal zwarte scheringdraden om een rafelige look te bekomen.

Aan elke lange zijde van iedere strook neem ik voor 1 cm zwarte scheringdraden weg.

 

Ik paste het galon eerst even op de blazer en vond de 3 cm uiteindelijk toch te breed. Aan beide zijden van de stroken heb ik een halve centimeter weggetrimd, zodat mijn galon nog slechts 2 cm breed was. De twee stroken heb ik dan aan mekaar gestikt zodat ik een strook uitgerafelde bouclé van 3 meter bij 2 cm breed kreeg.

 

Het bouclé lint is nu 3 meter lang en uitgedund tot 2 cm breedte.

 

Om de stroken toch nog een beetje extra versteviging te geven heb ik het midden een aantal keer met een zigzagsteek overstikt. Op die manier blijven alle inslagdraden netjes zitten en rafelen ze ook niet verder uit. Je zou het midden van het lint ook aan de verkeerde kant kunnen verstevigen met opstrijkbare (zwarte) naadband.

 

Het midden van de stroken zijn verstevigd met zigzagstiksels.

 

Het basislint is nu klaar. De lange oranje scheringdraden die ik eerder uit de stroken had verwijderd vlecht ik per 3 samen tot een lange vlecht van 3 meter. Om die lengte te halen moet ik de draden halverwege wel aan mekaar knopen.

Ik heb nu alle benodigdheden voor het maken van mijn bouclé galon.

 

Alle benodigdheden om het bouclé galon te vlechten.

 

 Constructie van het galon.

Het galon bestaat eigenlijk uit de uitgerafelde strook bouclé waarrond we de oranje vlecht en de ketting zullen wikkelen. Om het lint stabiel te maken is het belangrijk dat we zowel de oranje vlecht als de ketting met een paar steekjes vastzetten op de strook bouclé zodat ze blijven zitten.

Het leek mij verstandiger en gemakkelijker werken om éérst de oranje vlecht rond het lint te vlechten en vast te zetten en daarna pas de ketting rond het lint te wikkelen.

De oranje vlecht heb ik aan het begin van de het lint met een paar steekjes vastgezet en daarna om de vier roze inslagdraden om het lint gevlochten. Terwijl ik hiermee voortgang maakte, zette ik de oranje vlecht in het midden van het lint steevast met een paar steekjes vast.

 

De oranje vlecht moet systematisch worden vastgezet met een paar steekjes met naald en draad.

 

Daarna deed ik precies hetzelfde met de ketting : ik kruiste deze met de oranje vlecht om de vier roze inslagdraden. Ook de ketting zette ik in het midden van het galon systematisch met een paar steekjes met naald en draad vast.

 

Ook om de 4 roze inslagdragen wordt de ketting rond het bouclé lint gevlochten.

 

De ketting wordt op precies dezelfde manier met het bouclé lint vervlochten en vastgezet met een paar steekjes.

 

Zowel de oranje vlecht als de ketting zitten voldoende vast op het lint om deze te gebruiken om er de randen van mijn blazer mee te versieren.

 

 

 Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.