Naaitechniek : Opgestikte zakken met beleg en voering.

De blazer die ik heb uitgevoerd in een neon-bouclé heeft 4 opgestikte zakken op de voorpanden. Deze zakken zijn voorzien van een aangeknipt beleg en voering.

 

Naden en zomen.

Zowel voor de zakdelen als voor de voering heb ik een naadwaarde van 1 cm voorzien. Later wordt deze bijgeknipt.

 

Constructie van de zakken.

Verstevigen.

De aangeknipte belegdelen van de zakken worden vooraf verstevigd met een strook opstrijkbare tussenvoering. Om het keren en plooien van de zakken straks te vergemakkelijken, heb ik eerst het aangeknipte beleg van iedere zak naar binnen gevouwen en deze vouw licht geperst.

 

De constructie.

De constructie een opgestikte zak begint bij het stikken van de voering aan het aangeknipte beleg van de zak. Omdat we straks deze zak binnenste buiten moeten kunnen keren moeten we in het midden van deze stiklijn een uitsparing van ongeveer 5 cm maken.

 

De voering wordt aan het aangeknipte beleg gespeld.

 

Met een rechte steek en een naadwaarde van 1 cm wordt de voering aan het beleg gestikt – de goede kanten op mekaar en een uitsparing makend in het midden.

 

In de stiklijn wordt een uitsparing van ongeveer 5 cm vrijgehouden om de zakken straks te kunnen keren.

 

De naadwaarde wordt daarna samengenomen naar de voering toe gestreken. De voering moet daarna zo op het zakdeel worden gelegd dat de buitenrand van de zak kan worden dichtgestikt. De goede kanten liggen nog steeds op mekaar en iedere zak wordt zo vastgespeld.

 

De voering wordt op de zakken en het aangeknipte beleg gespeld.

 

Met een rechte steek en een naadwaarde van 1 cm wordt de voering en het aangeknipte beleg rondom helemaal aan het zakdeel gestikt.

 

 

In de ronding van de zakken onderaan moeten knipjes worden gegeven tot bijna tegen de stiklijn.

 

Door knipjes te geven in de naad van de ronding van de zakken krijg je straks de rondingen beter in vorm geperst.

 

Dan wordt de naadwaarde best uitgedund tot 5 mm.

 

De naadwaarden worden uitgedund tot ongeveer 0,5 cm.

 

De zakken kunnen nu worden gekeerd met de goede kant naar buiten via de uitsparing in de naad met de voering die we eerder hadden gemaakt. Eens de zakken met de goede kant van de stof naar buiten zijn gekeerd, kan deze opening in de naad met een paar steekjes met de hand wordt dichtgenaaid. De zakken pers je daarna licht in model.

 

De gekeerde en in vorm geperste zakdelen.

 

De zakken op de voorpanden naaien.

De in vorm geperste zakken leg je nu precies op de merktekens die zijn aangebracht op de blazer. Als je ze in de juiste positie hebt, dan speld je ze zo vast.

Om straks vlot de zakken op de voorpanden te kunnen stikken is het handig om ze nu eerst aan de voorpanden te rijgen en de kopspelden te verwijderen.

Met een rechte steek en een naadwaarde van 0,5 cm stik je de zakken voorzichtig vast op de voorpanden. Daarna kan je alle rijgdraadjes en merktekens verwijderen en klaar zijn je opgestikte zakken !