Naaitechniek : Verstekhoeken in een rechte rok met zijsplit

Een rechte rok met zijsplit uit de Knipmode van februari 2017 inspireerde me opnieuw om weer eens helemaal af te wijken van een voorgestelde werkbeschrijving. De rok, die in het magazine is opgenomen onder de noemer “Kunstrok”, is uitgevoerd in beschilderd linnen. Een echt plaatje, maar mijn “fashion” gevoelige oog zag weer andere mogelijkheden…

 

 

Ik besloot dezelfde rok uit te voeren in een interlock jersey (die rekbaar is), hem niet te voeren maar in de plaats beleg te gebruiken en het zijsplit af te werken met verstekhoeken.

Een verstekhoek is niet alleen een hele nette en fijne afwerking voor hoeken die zichtbaar zijn in kledij, het is ook een veelgebruikte techniek voor de afwerking van tafelkleedjes, servietten en ander decoratief binnenhuistextiel. Door het verstek wordt ook het volume aan stof in een op mekaar gevouwen hoek vermeden en is de finale look veel verfijnder.

 

Afgewerkte verstekhoeken in een zijsplit dat zichtbaar is.

 

Over de constructie van de rok hoef ik niet echt in detail te treden: het is een héél eenvoudig ontwerp met twee eenvoudige coupenaden en een blinde rits in één van de zijnaden. Zoals eerder vermeld, heb ik de voering vervangen door een beleg van taille tot heup en heb ik de hoeken van het zijsplit in verstek genaaid.

Het ziet er een beetje ingewikkeld uit, maar het naaien van een verstekhoek is eigenlijk een héél eenvoudige techniek !

Voor je begint met het naaien van een verstekhoek is het verstandig om eerst de randen af te werken : de naad van de rand van het split en de zoom. In deze rok heb ik deze randen eenvoudigweg overlockt met een garen in dezelfde kleur.

Voor een verstekhoek moet de diepte van de zoom gelijk zijn aan de breedte van de zijnaad. In het geval de naadwaarde van de zijnaad niet gelijk zou zijn aan de zoomwaarde, dan vouw je ofwel de rand van de zijnaad nog eens om naar binnen totdat de breedte gelijk is aan de zoomwaarde, óf je maakt de zoom breder zodat deze gelijk is aan de breedte van de zijnaad.

De opeenvolgende stappen daarna zijn vrij eenvoudig :

  • Strijk langs de verkeerde kant van het werk de zijnaad met het split open. De naadwaarde van de zijnaad boven het split is 1 cm, de naadwaarde van het split is 3 cm. Strijk daarna ook de zoom naar binnen. Voor deze rok wordt de zoom 3 cm naar binnen gestreken. De diepte van de zoom en de breedte van de zijnaad zijn aan mekaar gelijk. Speld de hoeken netjes vast in positie zodat je straks nauwkeurig kan markeren. Pers de hoeken eventjes goed zodat de vouwlijnen dadelijk heel goed zichtbaar zijn.

 

Strijk eerst de zijnaden open, strijk daarna de zoom naar binnen.

 

  • Vouw de geperste hoeken open en markeer op de zoom 2x de breedte van de zijnaad (2 x 3 cm) en markeer op de zijnaad 2x de diepte van de zoom (2 x 3 cm). Ik heb de markering hier aangebracht met fijne kopspeldjes.

 

Breng de markeringen aan op de zijnaad en de zoom.

 

Ofwel benader je het als volgt : markeer óp de zijnaad en óp de zoom – in dichtgevouwen positie – de punten waar de zijnaad en de zoom mekaar kruisen.

 

  • Trek met kleermakerskrijt of een uitwasbare markeerstift een rechte van het ene markeerpunt naar het andere. De rechte loopt precies door het kruispunt van de vouwlijnen.

 

 

  • Vouw de hoek diagonaal dicht met de verkeerde kant van de stof naar buiten. De eerder gemaakte markeerpunten liggen op mekaar. Speld vast.

 

Vouw de hoek diagonaal om. De rechte in kleermakerskrijt wordt de stiklijn.

 

  • Stik deze hoek met een rechte steek en gemiddelde steeklengte vast op de markeerlijn.

 

De gestikte verstekhoeken.

 

  • Knip de hoek weg tot op ongeveer 2 mm van de stiklijn en strijk deze naad open.

 

 

  • Keer het werk en duw de hoek goed uit. Pers de verstekhoek goed plat.

 

Keer de hoeken om naar buiten en pers ze goed plat.

 

Eens de verstekhoeken mooi uitgestreken heb ik de zijnaad en de zoom van de rok met de hand vastgezet met een slipsteek.

En dit is het eindresultaat :

 

 

 

In dit naaiproject heb ik de verstekhoeken toegepast op een zijsplit waarvan de randen zijn afgewerkt met een overlocksteek. Voor tafelkleedjes of handdoekjes waar je liever geen overlocksteek gebruikt, maar liever de naad een half centimetertje omgevouwen naar binnen strijkt, ga je op precies dezelfde manier terwerk. Aan de binnenkant (of de ‘verkeerde kant’) van het werk markeer je ook die punten waar de “zoom” en de “zijnaad” mekaar kruisen, met de randjes naar binnen gevouwen. Je volgt precies dezelfde werkmethode, maar je werkt met de randjes naar binnen gevouwen.

 

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.