Tutorial : De Rocha jas van La Maison Victor

Deze heerlijke jas is al maanden af, maar om de één of andere reden kon ik er mij niet toe brengen verslag uit te brengen over het avontuur van de Rocha jas. Het is namelijk een heel uitgebreid avontuur. De Rocha jas is opgenomen in de editie sept-okt 2016 van La Maison Victor en staat achteraan in deze uitgave. Ik had nog nooit eerder een jas met voering ineengezet, dus bij het eerste zicht van deze leuke jas had ik al vrij snel besloten deze uitdaging aan te vatten.

 

rocha-jas-3a

 

In dezelfde uitgave van La Maison Victor, vond ik mijn uitvoering van de Swing jurk terug in de rubriek “Made by You”.

 

made-by-you-2

 

En ook Annina van de creatieve naai- en breiblog “Atelier in the Attic” verscheen in haar prachtige zelfgemaakte trouwjurk in de rubriek “Made by You” van deze editie van La Maison Victor.

 

 

Ik had alle patroondelen voor maatje 36 al goed en wel overgenomen op patroonpapier, toen ik om de een of andere reden op de website van La Maison Victor wat te zoeken had. Daar verscheen als bij wonder een erratum over de Rocha jas. Een erratum is eigenlijk een rechtzetting op een artikel of stuk dat eerder werd gepubliceerd. Voor de Rocha jas dook er dus ook een erratum op : op patroondeel A uit de patroonbladen ontbreken de markeertekens voor de insteekzak.

Volgens het erratum kan je deze zelf aanbrengen op 1,5 cm (naar binnen) van de buitenrand van dat patroondeel, ter hoogte van de markeertekens die reeds zijn opgenomen op de zijnaad.

 

Benodigdheden.

Om deze jas in maatje 36 uit te voeren heb ik het volgende nodig :

  • 130 cm stof (140 cm breed)
  • 135 cm voering (140 cm breed)
  • Een spiraalrits van 50 cm
  • Elastiek van 2,5 cm breed : 2 x 22,5 cm (voor de afwerking van de mouwen)
  • Boordstof : 10 cm (voor de afwerking van de hals)

 

De boordstof heb ik vervangen door stevige zwarte katoenjersey.

 

rocha-jas-4

 

 Naden en zomen.

Omdat de onderrand van de buitenstof bij de constructie van de jas naar binnen wordt omgevouwen, moet aan alle onderranden 4 cm zoom worden voorzien. Ook de onderrand van de mouwen wordt naar binnengeslagen; hier moet eveneens 4 cm zoom worden voorzien.

Alle patroondelen waaruit de insteekzakken zijn samengesteld hebben al hun naadwaarde. Aan de bies(G), het beleg van de zak(H) en beide zakdelen (N en O) moet geen naadwaarde meer worden voorzien.

Alle andere patroondelen die van een naadwaarde moeten worden voorzien, krijgen 1 cm naadwaarde bijgetekend.

 

Constructie van de jas.

Aandachtspunten vooraf.

Voor de buitenstof van de jas heb ik gekozen voor een zwarte imitatiebont met ruitjes. Voor de binnenvoering heb ik gekozen voor een zandkleurige polyester voering. Dat gaf het mooiste resultaat met de harige zwarte buitenkant.

Het imitatiebont heeft duidelijk vleug : de haartjes staan in een bepaalde richting. Voor het knippen van de patroondelen moet ik de duidelijk aangegeven draadrichting respecteren.

 

De constructie van de insteekzakken van het voorpand.

Omdat het eerste belangrijke onderdeel van de jas het ineenzetten van de insteekzakken is, waarbij je echt heel nauwgezet tewerk moet gaan, heb ik er een aparte en uitgebreide blogpost aan gewijd. Hoe je tewerk gaat voor de constructie en het inzetten van de insteekzakken, kan je hier lezen.

 

Het achterpand en de schoudernaden.

Eens beide voorpanden zijn voorzien van de insteekzakken, kunnen we verder met het achterpand. Het achterpand wordt afgewerkt door de twee zij-achterpanden aan het middenachterpand te stikken via twee coupenaden. Na het stikken van deze deelnaden wordt de naadwaarde naar het midden gestreken.

Daarna kunnen beide voorpanden aan het achterpand worden gezet door de schoudernaden te stikken. Als de schoudernaden zijn gesloten met een rechte steek, dan moeten deze naden worden opengestreken.

 

 

De hals en de ritssluiting.

De afwerking van de hals begint bij het dubbelstrijken van de halsboord, de goede kant van de stof naar buiten. Voor het stikken van de halsboord is het aangewezen de werkbeschrijving aandachtig door te nemen en nauwgezet te volgen. Het plaatsen van de halsboord is helemaal niet zo moeilijk, maar de contactpunten moeten wel netjes overeenkomen. Het is dan ook belangrijk om alle merktekens goed over te nemen zodat we goed weten welk stukje waar moet komen.

 

rocha-jas-6

 

Met een naadwaarde van 1 cm moet de ene schuine zijde van de halsboord aan de rechte zijde van het linkervoorpand worden gestikt. Zonder de naald uit het werk te halen, moet eerst een knip in de naadwaarde van het voorpand worden gegeven en wordt daarna het hele werk gekeerd om de lengte van de halsboord aan de ronding van de hals te zetten. Alle merktekens moeten op mekaar aansluiten, waardoor je tijdens het stikken de halsboord een beetje moet uitrekken. Stik de hele halsboord in één beweging aan de ronding van de hals en sluit het rechte stuk van het rechtervoorpand precies zoals je bent begonnen.

 

De halsboord aan deze vest heb ik gemaakt uit katoenjersey, die zeker voldoende stevig is om de hals te houden, maar voor een jas zou geribde boordstof wel beter uitkomen. Volgende keer moet ik voor een gelijkaardig project echt boordstof nemen.

 

 

Als de halsboord aan de buitenjas is gestikt, kunnen we het voorpand van de jas afwerken met een deelbare rits. Een deelbare rits is een rits die je helemaal kan losritsen en frequent gebruikt wordt in jassen, vesten, sweaters, … .

Om de rits aan de jas te spelden leg je de het voorpand van de jas met de goede kant van de stof naar boven. Je legt de opengeritste rits met de goede kant naar boven tussen beide voorpanden.

Je neemt de rechterhelft van de rits vast en legt hem nu met de goede kant op de goede kant van de linker jashelft. Terwijl je dit doet zorg je ervoor dat de onderstop van de rits gelijk ligt met het merkteken dat het begin van de zoom van de jas aangeeft en dat het midden van de ritsband op 1 cm van de rand van het linkervoorpand ligt. De tandjes van de rits wijzen weg van de opening van de jas. Speld deze ritshelft vast aan het linkervoorpand.

Voor het rechtervoorpand doe je nu precies hetzelfde in spiegelbeeld.

 

rocha-jas-8

 

 

rocha-jas-9c

 

De zijnaden en mouwen.

De zijnaden van de jas worden gesloten door de voorpanden met de goede kant van de stof op de goede kant van het achterpand te leggen en ze met een naadwaarde van 1 cm te stikken. De naden worden daarna opengestreken.

 

rocha-jas-10

 

Vouw daarna de mouwen in de lengte dicht, de goede kant van de stof naar binnen. Stik de naden van de mouwen met een naadwaarde van 1 cm, maar houd er rekening mee dat je een uitsparing in de mouwzoom laat, zodat je bij de afwerking van de jas hier de elastiek kan inbrengen. De mouwnaden moeten daarna worden opengestreken.

Voor het inzetten van de mouwen zorg je er goed voor dat bij het spelden alle merktekens precies op mekaar liggen. De opengestreken mouwnaden passen precies op de opengestreken zijnaden van de jas ter hoogte van de oksel. Voor het spelden van de mouw in de mouwopening heb ik geen enkele hinder ondervonden. De mouwen passen precies in de mouwopeningen, die je met een naadwaarde van 1 cm aan mekaar kan stikken.

 

 

Het voeren van de jas.

Bij het voeren van een jas wordt strikt gezien een tweede jas in de buitenste jas gezet. Eigenlijk is dit een constructie onderdeel dat op heel wat types jassen kan worden toegepast; daarom heb ik dit deel uitgewerkt in een afzonderlijke blogpost. Alle stappen voor het voeren van deze jas worden hier in extenso beschreven.

 

De afwerking.

Als je wil kan je de voeringjas en de buitenjas op verschillende punten aan mekaar vastzetten. Daarvoor moet je eerst de hele jas weer binnenste buiten keren door de opening die we in één van de voeringmouwen hadden voorzien. De verkeerde kant van de stof van de beide jassen ligt nu zichtbaar voor ons.

Naai langs de binnenkant van het werk – dus tussen de buitenstof en de voeringstof – de schouder- en onderarmpunten aan elkaar met een losse steek.

Keer de jas daarna opnieuw binnenste buiten zodat de goede kanten van de stof naar buiten zitten.

Normaal kan nu de opening in de voeringmouw, langs dewelke de jas werd gekeerd, gesloten worden. Dat kan je doen met de naaimachine en een fijne rechte steek of je kan deze opening ook gewoon met de hand en een maassteek dichten.

Vooraleer ik hiertoe kwam, wou ik de jas eerste even “aan” proberen en kijken waar nodig nog wat correctiewerk moest gebeuren.

 

Een klein beetje creatief aanpassingswerk.

Nadat ik de jas – in maatje 36 – had gepast, vond ik dat hij onderaan op de rug echt stond te “gapen”. Ik vond de jas niet mooi aansluiten op de rug, dus dit stijlprobleempje moest verholpen worden.

Ik heb de jas vooraan dicht geritst en daarna het achterpand met één hand zodanig samengenomen dat de jas op de rug netjes aansloot op mijn lichaam. Met een wasknijper heb ik de “overtollige” stof vastgeknepen en de jas weer uitgetrokken. De lengte van de stof die tussen de wasknijper zat geknepen en die ik graag “weggewerkt” had gezien, mat 18 cm. Het achterpand, dat 53 cm meet, wilde ik graag 18 cm inkorten ter hoogte van de zoom. Dat betekent dat ik de onderrand van het achterpand moet reduceren tot 35 cm (53cm – 18cm).

Na wat denkwerk ben ik tot de volgende oplossing hiervoor gekomen :

Omdat ik de voeringmouw – langs dewelke de jas binnenste buiten wordt gekeerd – nog niet definitief heb gesloten, kan ik langs deze weg nog tussen de stoflagen van de voeringjas en de buitenjas komen. Door een elastiek van 35 cm lang en 2,5 cm breed tussen deze stoflagen in te brengen, kan ik de zoom van het achterpand versmallen.

De elastiek heb ik via de mouwopening van de voeringjas ingebracht en vastgespeld op beide zijnaden van de jas. Daarna heb ik de elastiek netjes tussen de stoflagen gespeld, over de hele lengte van de zoom van het achterpand.

 

rocha-jas-12a

 

Op de zijnaden heb ik de elastiek met een verticaal stiksel vastgezet; daarna werd de elastiek ook over de hele lengte van de zoom met twee evenwijdige horizontale stikrijen vastgezet.

 

 

Zonder echt ingrijpende constructie-aanpassingen te doen aan het achterpand van de jas, sluit hij op deze manier veel beter aan op het lichaam en “gaapt” hij niet meer.

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.