Tutorial : De Rocha jas (LMV) : Constructie en inzetten van de voering

De constructie en het inzetten van een voering vangt eigenlijk aan bij het ineenzetten van een “tweede” jas, die dan met de verkeerde kant tegen de verkeerde kant, in het omhulsel die de buitenste jas is, wordt ingezet.

 

Voorbereiding van de voeringjas.

In de Rocha jas moet eerst een plooi worden gestikt in de armopening van de voorpanden. Deze plooi wordt op 0,50 à 0,75 cm van de rand van de mouwopening vastgestikt, zodat ze zo meteen netjes in de naadwaarde van de mouw kan worden vastgezet.

 

 

Als de plooi in de armopeningen van beide voorste panden van de voeringjas is gestikt, dan kan het beleg van de voorpanden aan de voorste voeringpanden worden gestikt.

 

 

Om wat bewegingsvrijheid te creëren in de jas, wordt ook in het rugpand een plooi voorzien. Met de goede kant van de stof zichtbaar voor je, plooi je het achterpand dubbel in de lengte en je zorgt ervoor dat de merktekens – links en recht van het midden – netjes op mekaar liggen. Ter hoogte van deze merktekens geef je met een rechte steek een vertikaal stiksel van ongeveer 3 cm naar beneden.

 

 

Je vouwt het achterpand weer open en je strijkt de plooi nu zodanig plat dat je een stolpplooi bekomt :

 

 

Eens de stolpplooi in het achterpand van de voeringjas is gemaakt, kan het halsbeleg aan de voering worden gezet. Je legt eenvoudigweg de goede kant van het halsbeleg op de goede kant van het achterpand; je zorgt ervoor dat de merktekens overeenkomen en je stikt met een rechte steek in één stiklijn het halsbeleg vast aan het achterpand.

 

rocha-voering-4c

 

Het achterpand en beide voorpanden zijn nu klaar om aan mekaar gezet te worden via de schoudernaden en de zijnaden. Speld de schoudernaden en de zijnaden van de onderdelen van de voeringjas met de goede kanten op mekaar en stik ze aan mekaar met een rechte steek. Daarna worden de naden opengestreken.

 

rocha-voering-5b

 

De mouwen worden gesloten door ze met de goede kant van de stof in de lengte dubbel te vouwen en de zijkanten dicht te stikken. Het is belangrijk dat je bij één van beide mouwen deze naad niet helemaal dichtstikt. Eenmaal de voering aan de buitenjas zal zijn vastgemaakt, moet de jas nog binnenste buiten worden gekeerd en dat gebeurt via een opening in de naad van één van de mouwen. Idealiter laat je hiervoor ongeveer 20 cm naad open.

De mouwen worden in de voeringjas gezet door ze met de goede kant van de stof tegen de goede kant van de mouwopening te spelden, waarbij je erop attent bent de mouwnaad aan te sluiten op de zijnaad van de voeringjas en alle andere merktekens op mekaar laat aansluiten.

 

rocha-voering-6b

 

Eventueel zal de stof in de mouwkop een klein beetje gerimpeld moeten worden om de mouw netjes in de mouwopening in te zetten; daarna stik je de mouw met een rechte steek in de mouwopening vast. Ik heb de mouwkop niet gerimpeld, maar heb er twee plooitjes in aangebracht, één aan elke kant van het midden van de mouwkop.

 

 

Het inzetten van de mouwen is het eindstuk in de constructie van de voeringjas, die nu dus volledig af is. De voeringjas kan in de buitenjas worden gezet.

 

Het inzetten van de voeringjas in de buitenjas.

De voeringjas en de buitenjas worden via hun respectieve buitenranden rondom rond helemaal aan mekaar gestikt.

Met de goede kanten op mekaar worden eerst de zoomranden van de voeringjas en de buitenjas aan mekaar gespeld en met een rechte steek gestikt.

Omdat de zoom van de buitenjas aan de binnenkant van de jas zal zitten, moeten we daarna de voeringjas ten opzichte van de buitenjas voor de hoogte van de zoom naar boven schuiven. Deze hoogte werd normaal gemarkeerd met merktekens. Je kan nu de halslijn en de beide middenvoor-naden van de voeringjas en de buitenjas perfect op mekaar spelden en hierbij zorg je ervoor dat de halsboord (F) tussen de voeringjas en de buitenjas komt te liggen. Je stikt deze naad in één stiklijn met een rechte steek.

 

rocha-voering-8e

 

Als alle randen van de voeringjas en de buitenjas aan mekaar zijn gestikt, rest ons nog het afwerken van de polsnaden van beide mouwen. Omdat ik de werkbeschrijving in het magazine helemaal niet duidelijk vind, vond ik het nodig om eens uit te dokteren hoe de polsnaden van beide jassen het gemakkelijkst aan mekaar kunnen worden gezet. Ik heb één en ander uitgeprobeerd en gekeerd, dat kan ik je verzekeren.

 

rocha-voering-9a

 

De makkelijkste manier is de volgende :

Je trekt eigenlijk de voeringjas en de buitenjas helemaal uit mekaar zodat je de afzonderlijke polsnaden van de twee jassen gemakkelijk in de hand kan nemen. Je brengt daarna de polsnaad van de voeringmouw naar de polsnaad van de buitenjas, zoals je twee kokers tegen mekaar zou zetten. De verkeerde kant van de stof zit aan de buitenkant en de goede kant van de stof zit aan de binnenkant van de mouwen. Tussen duim en wijsvinger neem je 1 cm naadwaarde vast en speld zo de twee stoflagen op mekaar. Deze naad stikken doe je wél zoals in de werkbeschrijving :

rocha-voering-9e

 

Vooraleer ik de polsnaden definitief zou stikken, wou ik eerst wel eens nagaan of de mouwen goed zaten qua lengte. Ik vond ze eerder aan de lange kant, dus heb ik de mouwen eerst – van zowel de buitenjas als van de voeringjas – 5 cm ingekort.

Als de beide polsnaden zijn gestikt, dan moet de jas helemaal binnenste buiten gekeerd worden via de opening van +/- 20 cm in één van de voeringmouwen.

Bij het keren van de jas zal ongeveer 3 cm van de mouw van de buitenjas naar binnen vallen, dus je stikt deze zoom vast door op de goede kant van de stof een sierstiksel te geven (een rechte steek) op 3 cm van de rand.

 

Histoires de Couture - Constructie en inzetten van de voering in de Rocha jas (LMV)

 

De mouwen worden verder afgewerkt door er een elastiek met een hoogte van 2,5 cm door te rijgen. In de mouwen van de buitenjas hadden we hiervoor eerder een opening voorzien, die nu zal fungeren als de opening van de tunnel waar de elastiek doorheen moet. Als je de elastiek helemaal door de tunnel hebt gehaald, dan stik je de uiteinden met een overlap van 3 cm aan mekaar vast en spreid je de elastiek netjes in de zoom. Dit is niet echt een prettig werkje, want je hebt ter hoogte van de pols weinig bewegingsruimte.

 

Histoires de Couture - Constructie en inzetten van de voering in de Rocha jas (LMV)

 

De voeringjas is helemaal ingezet in de buitenjas én de mouwen zijn afgewerkt, dus nu rest ons alleen nog wat afwerking hier en daar.

 

rocha-voering-10a

rocha-voering-10b

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.