Tutorial : De Rocha jas (LMV) : Constructie en inzetten van de insteekzakken met bies en beleg

Achteraf bekeken is de constructie en het inzetten van de insteekzakken in de voorpanden van de jas het onderdeel dat de grootste uitdaging met zich meebrengt. De werkbeschrijving moet aandachtig en precies worden gevolgd, alle merktekens moeten nauwkeurig worden overgenomen en alle contactpunten van de verschillende onderdelen moeten precies op mekaar aansluiten. Als je het geduld kan opbrengen om alle stappen nauwgezet uit te voeren, zal je ook héél veel voldoening halen uit het resultaat van je naaiwerk.

 

 

De voorbereiding.

De jas heeft twee hele mooie en elegante insteekzakken, die in de deelnaden (of coupenaden) van de twee voorste panden zijn verwerkt. Om alle onderdelen van deze zakken nauwgezet aan mekaar te kunnen stikken, moeten eerst en vooral alle contactpunten precies worden weergegeven. Alle merktekens moeten dus nauwkeurig en duidelijk zichtbaar worden aangebracht. In een donkere, harige stof kan dat al eens een uitdaging zijn, dus heb ik alle merktekens van de patroondelen aangeven met een rijgdraadje in een contrasterende rode kleur.

 

rocha-jas-insteekzakken-1a

 

Om alle onderdelen van de zak juist te verwerken in de deelnaad van het voorpand, moet je er wel je aandacht bijhouden en de werkbeschrijving goed doornemen.

Alles begint bij de bies (G), het zichtbare deel van de zak aan de voorkant van de jas.

 

De bies.

De bies (G) moet eerst in de lengte en met de goede kant naar buiten dubbel worden gevouwen. Deze vouw wordt in vorm gestreken en daarna weer opengelegd. Op de ene helft van de bies moet daarna de denkbeeldige vouwlijn, waar de markeerdraadjes zijn in aangebracht, naar binnen gestreken worden. De bies (G) heeft nu twee gestreken vouwlijnen in de lengte : precies in het midden en op het kwart waar de markeerdraadjes zitten.

Deze bies (G) moet nu met de goede kant op de goede van het zakdeel (O) gestikt worden, via de helft waar géén vouw in is gestreken.

 

rocha-jas-insteekzakken-2

 

Met een naadwaarde van 1 cm en een rechte steek van gemiddelde lengte stik je de bies (G) van boven tot onder op de goede kant van het zakdeel (O). Aangezien aan de voering niet echt een goede of verkeerde kant te onderscheiden is, moet je hier niet zo aandachtig op zijn. Je zorgt er wel voor dat je de bies aan de “ingang” van de zak naait. De naadwaarde strijk je daarna in de richting van de bies (G).

 

Het voorste zakdeel aan het voorpand zetten.

De bies (G), die aan het zakdeel (O) is vastgestikt, moet nu aan het voorpand (A) worden vastgezet. Daarvoor leg je de bies (G) met de goede kant op de goede kant van (A) en je zorgt ervoor dat de markeerdraadjes – die de zakingang aangeven – precies op mekaar liggen. Je speldt beide delen op mekaar en je stikt de bies (G) aan het voorpand (A) op de eerder gestreken vouwlijn precies tussen de markeerdraadjes. Er blijft boven- en onderaan 1,5 cm naadwaarde over. Daarna vouw je de naadwaarde van de bies (G) uit de weg naar het zakdeel (O) en je geeft twee schuine knippen in de zijnaad van het voorpand (A) tot net tegen de rijgdraadjes. Knip daarna de zijnaad van het voorpand (A) tussen deze rijgdraadjes bij tot op 1 cm.

 

rocha-jas-insteekzakken-3a

 

rocha-jas-insteekzakken-3b

 

Daarna vouw je de bies (G) – op de eerder gestreken vouwlijn in het midden van de bies – om naar de achterkant van het voorpand (A). Dit zakdeel zet je nu vast aan het voorpand door op de goede kant van (A) een stiksel te geven in de aanzetnaad van (A) en (G).

Om de zijnaden van de zakopening netjes af te werken, vouw je daarna de onderkant van het voorpand (A) naar boven en je geeft een stiksel – haaks op de zijnaad – van het rijgdraadje over het ingeknipte driehoekje van de zijnaad van (A) – precies op de 1,5 cm naadwaarde aan de onderkant van het zakdeel.

Ook de bovenkant van (A) vouw je daarna naar beneden en je stikt de 1,5 cm naadwaarde aan de bovenkant van het zakdeel vast – dwars op de zijnaad – aan het ingeknipte driehoekje in de zijnaad van (A).

 

rocha-jas-insteekzakken-6

 

Voor de ander jashelft ga je nu op precies dezelfde manier tewerk.

 

Het beleg.

Dan is de andere zakhelft aan de beurt : het beleg (H) moet met de goede kant op de goede kant van zakdeel (N) worden gespeld en met een naadwaarde van 1 cm en een rechte steek van boven tot onder worden vastgestikt. Ook hier moet je er even de aandacht bijhouden : het beleg (H) moet met de zijnaad waar géén markeerdraadjes zitten gelijk gelegd worden aan de insteeknaad van het zakdeel (N). De naadwaarde wordt daarna naar het belegdeel (H) gestreken.

 

rocha-jas-insteekzakken-7

 

Het beleg (H) moet nu worden vastgezet op het zij-voorpand (B) : leg de goede kant van beleg (H) op de goede kant van (B) en zorg ervoor dat de markeerdraadjes precies op mekaar liggen. Stik beleg (H) met een naadwaarde van 1 cm vast op zij-voorpand (B) precies tussen de markeerdraadjes. Daarna vouw je de naadwaarde van het beleg (H) uit de weg naar het zakdeel (N) en je geeft twee schuine knippen in de zijnaad van het zij-voorpand (B) tot net tegen de rijgdraadjes.

 

rocha-jas-insteekzakken-8

 

De merkdraadjes van de zakken mogen nog niet verwijderd worden; ze moeten ons nog aanwijzingen geven bij het sluiten van de coupenaden van het voorpand.

 

Het sluiten van de coupenaad van het voorpand.

Om elk voorpand van de jas te sluiten moeten de coupenaden van de panden (A) en (B) worden gestikt : leg de panden (A) en (B) met de goede kanten op mekaar en zorg dat alle merktekens en rijgdraadjes boven en onder de zakopening netjes op mekaar aansluiten. Om gemakkelijk te werken volg je nu best de werkbeschrijving uit het magazine :

 

rocha-jas-insteekzakken-9a

 

 

Het voorpand (A) ligt met de verkeerde kant boven net voor je; het zij-voorpand (B) ligt eronder. Sla het zakdeel dat is vastgestikt aan zij-voorpand (B) om naar boven en speld het vast op zakdeel (O) van voorpand (A). Terwijl je deze zakdelen schikt zodat ze precies op mekaar passen, zal je merken dat je de “ingeknipte driehoekjes” in de zijnaden van de panden (A) en (B) in mekaar kan “klikken”. De stof van dit project is te donker om geschikt fotomateriaal te maken van deze fase, maar je kan de coupenaad ter hoogte van deze zakdelen in mekaar “klikken”. Stik de coupenaad van boven tot aan het rijgdraadje dat de bovenkant van de insteekzak aangeeft en stik de coupenaad daarna opnieuw vanaf het rijgdraadje aan de onderkant van de zak tot de onderrand van de panden.

 

rocha-jas-insteekzakken-10a

 

Als deze coupenaad gesloten is, dan kan je de flappen van de insteekzak sluiten door ze met een rechte steek aan mekaar te stikken en daarna de randen te overlocken of te zigzaggen.

 

 

Je doet voor de andere jashelft nu precies hetzelfde.

Het moeilijkste onderdeel van de jas is net achter de rug, maar als je alle stappen nauwgezet hebt gevolgd, ziet het resultaat er geweldig uit :

 

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.