Naaitips : Werken met imitatieleer

Werken met leer of imitatieleer schrikt heel wat naaisters af, om diverse redenen. Voor mij is het een bewuste keuze om niet te werken met echt leer. Echt leer en natuurlijk bont passeren hier niet de revue; ook niet in de shop.

Vandaag de dag zijn er gelukkig wel fantastische imitaties te vinden, die bijna niet te onderscheiden zijn van het echte “spul”, waar je ongelooflijk mooie naaiprojecten mee kan realiseren. Hieronder zet ik de belangrijkste tips en richtlijnen uiteen die je zeker zullen verderhelpen bij het verwerken van imitatieleer en die je hopelijk de moed zullen geven om er toch eens mee aan de slag te gaan.

 

Wat is imitatieleer ?

Imitatieleer of kunstleder is een niet-geweven stof gemaakt van synthetische polymeren en combinaties ervan met andere vezels (vb. viscose). Bepaalde kwaliteiten imitatieleer zijn bijna niet van echt leer te onderscheiden.

 

Eigenschappen van imitatieleer

 • Imitatieleer rafelt niet : het is dus niet noodzakelijk om randen, naden en zomen af te werken, hoewel dat bij bepaalde creaties de “professionele look” wel ten goede komt. Naden kunnen gewoon met een kartelschaar bijgewerkt worden;
 • De bovenlaag glijdt niet zo gemakkelijk onder een gewoon stikvoetje van de traditionele naaimachine door. Omdat de bovenlaag niet gemakkelijk “glijdt” is imitatieleer ook niet gemakkelijk met de hand te naaien;
 • De verkeerde kant van imitatieleer kan afgewerkt zijn met een gladde laag of met een ietwat ruwere laag. Als de binnenlaag van het imitatieleer een ruw oppervlak heeft, dan kan je overwegen om textiellijm te gebruiken om naden en zomen vast te plakken voor een “cleane look”. Textiellijm hecht alleen op ruwe oppervlakten, niet op gladde.

 

Patroondelen knippen

 • Imitatieleer heeft géén draadrichting. Vaak heeft kunstleder voor kledingtoepassingen wél een lichte stretch. Houd rekening met de richting waarin de stof rekt wanneer je kledingstuk in een bepaalde richting moet “meegeven”. Vaak is dat volgens de breedtematen : borst-, taille- en heupomtrek.
 • Kopspelden en andere spelden PERFOREREN de stof en maken dus gaatjes in het imitatieleer. Als je spelden wil gebruiken om de patroondelen uit de stof te knippen (voor de lichtere kwaliteiten kunstleder), speld dan alleen in de naadwaarden van de patroondelen en vermijd perforaties in de patroondelen zelf.
 • Voor zwaardere kwaliteiten imitatieleer kan je de patroondelen op de naadwaarden met dubbelzijdige tape plakken, of je kan met gewichten werken.
 • De patroondelen kan je uit de stof knippen met een cuttermes of – als je netjes kan knippen – met een stofschaar. Deze opmerking is niet sarcastisch bedoeld, maar ik weet van bepaalde linkshandige dames dat het onafgewerkt laten van geknipte randen van imitatieleer geen optie is omdat zij vinden dat zij steeds gerafelde randen knippen aan het leer met hun linkerhand.

 

Stikken met de naaimachine

De randen en naden van imitatieleer hoeven dus niet afgewerkt te worden. Ze zijn zelfs heel mooi onafgewerkt, of afgewerkt met de kartelschaar. De overlockmachine mag je dus gerust vrijaf geven als je werkt met deze stofsoort.

De volgende tips voor de traditionele naaimachine zullen je zeker verderhelpen :

 • Zoals eerder aangegeven glijdt de bovenlaag van imitatieleer niet zo gemakkelijk onder een gewoon stikvoetje. De stof blijft een beetje “plakken” tegen het metaal. Als je toch op de bovenlaag van deze stof moet stikken, dan kan je dit het best doen door volgende voorbereidingen te treffen :
 • Gebruik een boventransportvoetje;
 • Gebruik een stikvoetje met teflon zool;
 • Plak gladde plakband aan de onderkant van je stikvoetje;
 • Leg zijdepapier of ander glad papier tussen het stikvoetje en de stof tijdens het stikken.

Meestal laat de binnenlaag van imitatieleer zich wél gemakkelijk verwerken onder de traditionele naaimachine met een gewoon stikvoetje. Dus voor alle stikwerk op de verkeerde kant van de stof zal je vaak geen hinder ondervinden.

 • Gewoon imitatieleer kan je stikken met een universele naaimachinenaald 75/11 tot 90/14. Voor de zwaardere kwaliteiten kan je best een speciale “Leather” naaimachinenaald gebruiken.
 • Spelden van de naden doe je alleen in de naadwaarden of je gebruikt kleine klemmetjes of paperclips.
 • Stikken doe je met een rechte steek en een gemiddelde tot grote steeklengte. Vermijd kleine steeklengtes, omwille van de vele perforaties die zij maken, waardoor het imitatieleer gemakkelijker kan gaan scheuren (als de stof op een bepaalde plaats tijdens het dragen onder druk komt te staan).
 • Vermijd het uithalen en opnieuw stikken van dezelfde naad. De vele perforaties op dezelfde plaats bevorderen het scheuren van de stof.
 • Als je werkt met figuurnaden (of coupenaden) in je ontwerp, dan moet je deze bijna tot tegen de naad bijknippen om “bulk” aan de binnenkant van je kledingstuk te vermijden.

 

Onderhoud van je kledingstuk

 • Met een heet strijkijzer kan je de goede kant van imitatieleer smelten of verbranden. Zet je stoomstrijkijzer op de wolstand en gebruik een persdoek of katoenen doek als je het kledingstuk wil persen of strijken. Strijk zoveel mogelijk op de binnenzijde van je kledingstuk;
 • Vermijd stoom;
 • Imitatieleer is altijd afwasbaar met een natte doek;
 • Je imitatieleren kledingstuk kan je met de hand wassen in koud of lauw water. Je kan het handwasprogramma van je wasmachine gebruiken, maar vermijd centrifugeren;
 • Droog imitatieleer nooit in de droogkast.

Hopelijk hebben deze tips een positieve invloed op je moed om aan de slag te gaan met imitatieleer. Veel creatief naaiplezier !

PS : De wasvoorschriften voor alle stofjes in de shop vind je terug onder de extra informatie op iedere artikelpagina.

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.