Naaitechniek : Een eenvoudig loopsplit in een kokerrok met voering

Als onderdeel van de fantastische rechte kokerrok uit Knipmode 09/2016 – die ik in een volgende post uitgebreid uiteenzet – komt de constructie van een eenvoudig loopsplit aan bod, waarvan ik de techniek graag eens onder de loep wil nemen. Deze kokerrok uit Knipmode 09/2016 heeft een binnenvoering, maar deze wordt niet mee vastgestikt in het loopsplit van de buitenrok. De voering in deze rok is vastgemaakt aan de buitenrok ter hoogte van de taillenaad (via de belegdelen) en de blinde rits. De voering wordt dus niet vastgezet aan de splitbelegen, hetgeen de constructie van het loopsplit heel eenvoudig maakt, zonder echter afbreuk te doen aan de professionele look ervan.

 

Het afwerken van een loopsplit is – naast het zomen van de rok – de laatste fase in de constructie ervan. Alle andere onderdelen van de rok zijn dus al afgewerkt.

Het leek mij ontzettend slim om mijzelf hier een beetje vrijheid ten opzichte van de werkbeschrijving van Knipmode te permitteren en alle randen en zomen van de voeringrok éérst af te werken (tegen de volgorde in de werkbeschrijving in dus). Vóór de voeringrok aan de buitenrok zit, kan je van de voeringrok heel gemakkelijk zomen en naden afwerken omdat je dan de ruimste bewegingsvrijheid hebt. En in deze rok is het ook perfect mogelijk omdat de voering niet meer wordt vastgezet in het loopsplit.

Om hier later dubbel werk of correcties te vermijden heb ik eerst gecontroleerd of de roklengte wel passend was bij mijn lichaamslengte. Ik vond dat de rok voor mijn figuur toch te lang uitviel, dus heb ik eerst nog 7 centimeter van de buitenrok en de voering geknipt om een roklengte te bekomen die mij beviel.

De onderrand van de voeringrok heb ik eerst helemaal gezoomd met een dubbele omgeslagen zoom van 1 cm. Om deze zoom te maken vouw je de onderrand eerst 0,75 cm naar buiten (de mooie kant van de zoom zit bij een voeringrok aan de binnenkant, dus hier moet je even aan denken) en je strijkt deze vouw eventjes. Daarna vouw je deze omgestreken rand opnieuw 1 cm naar buiten en pers je hem. Deze dubbele omgevouwen zoom zet je vast door hem door te stikken met een rechte steek en gemiddelde steeklengte.

De randen middenachter en de randen van het loopsplit die daaruit verderlopen, heb ik eenvoudigweg met een overlocksteek afgewerkt. Door deze randen te overlocken nadat de voeringrok is omgezoomd, zitten de zijranden van de zoom mee in de overlocksteken. Alle details van de voeringrok zijn nu afgewerkt, dus straks hoeven we hier geen aandacht meer aan te besteden. Het loopsplit van de binnenrok ziet er afgewerkt zo uit :

 

hdc-loopsplit-0

 

Als we alle andere stappen van de werkbeschrijving naar behoren hebben uitgevoerd, dan zit de blinde rits nu in de rok en zit de voering daar nu ook aan vastgestikt. Om het loopsplit van de buitenrok af te werken, moeten we beginnen aan de binnenzijde van de rok. Vouw dus eerst de voeringrok naar boven toe zodat deze je niet in de weg kan zitten.

 

Volgens de werkbeschrijving moeten we eerst de naad van het rechterachterpand ongeveer 1,5 cm boven het splitbeleg schuin inknippen naar het stiksel (de middenachternaad). Hier moeten we eventjes opletten : aangezien de rok met de binnenkant naar buiten ligt, ligt het rechtpand van de rok dus aan onze linkerkant. In de naadwaarde van 2 cm op middenachter  knippen we het splitbeleg dus schuin in naar het stiksel van de middenachternaad. Deze schuine kniplijn had ik reeds van het patroon overgenomen op de binnenkant van de stof, zodat ik heel gemakkelijk op deze lijn kon knippen.

 

Vervolgens moeten we het linker splitbeleg naar de goede kant vouwen. Ook hier moeten we dus omgekeerd werken : het linker splitbeleg ligt voor ons aan de rechterzijde. Alleen tegen de zoom kunnen we het linker splitbeleg helemaal naar de goede kant vouwen, omdat dat splitbeleg niet is doorgeknipt bovenaan. Maar dat is voldoende om de volgende instructie in de werkbeschrijving te kunnen uitvoeren. Het linker splitbeleg is naar de goede kant omgevouwen, precies ter hoogte van de middenachternaad.

 

In deze positie stik je nu het linker splitbeleg vast op de zoomlijn, d.w.z. 3 cm boven de onderrand van de rok. Voor de duidelijkheid heb ik deze zoomlijn eerder in een potloodlijn op de binnenkant van de stof getekend. Eens het linker splitbeleg op deze manier is vastgestikt, vouw je alles weer om naar de verkeerde kant.

hdc-loopsplit-2e

 

Voor het rechter splitbeleg (dat voor ons aan de linkerzijde ligt) gaan we lichtjes anders te werk. Bij het rechter splitbeleg is het de zoom die moet omgevouwen worden naar de goede kant. Deze zoom stikken we vast op het rechter splitbeleg precies op de buitennaad van dat splitbeleg (dus 2 cm van de buitenrand van het splitbeleg – voor de patroondelen van het achterpand heb ik eerder overal 2 cm naadwaarde voorzien).

 

Je stikt de zoom dus niet vast ter hoogte van de ‘middenachternaad’, zoals bij het linker splitbeleg, maar op de buitenrand van het splitbeleg – rekening houdend met een naadwaarde van 2 cm. De foto’s zullen dit zeker verduidelijken. Daarna vouw je het rechter splitbeleg weer om naar de verkeerde kant.

 

De onderslag (het afgewerkte rechter splitbeleg) en het linker splitbeleg kan je nu best eventjes in vorm persen met een katoenen doek. Zet nooit een heet strijkijzer op de goede kant van imitatieleer, want dan smelt je gewoon deze bovenlaag. Bescherm de bovenlaag altijd met een doek die de hitte van je strijkijzer aankan. Om de hoeken van het linker splitbeleg en de onderslag netjes op hun plaats te houden heb ik – na het strijken – wat dubbelzijdige tape tussen de stoflagen geplakt.

 

hdc-loopsplit-3e

 

Opmerking : omdat textiellijm goed zou kunnen vasthechten heb je een ruwe kant nodig. Bij echt leer heb je een zachte kant en een ruwe kant en kan je een zoom perfect met twee ruwe kanten op mekaar vastplakken. Bij dit imitatieleer bestaat de binnenkant ook uit een gladde laag, waar textiellijm niet zo goed kan op hechten.

Om deze beide splitbelegen nu aan de bovenkant van het loopsplit aan mekaar vast te zetten, leg je de schuine bovenkant van het recht splitbeleg – dat we in het begin hebben doorgeknipt tot op de middenachternaad – op de schuine bovenzijde van het linker splitbeleg. Speld ze op mekaar in de naadwaarde of plak ze bovenaan op mekaar vast met wat dubbelzijdige tape.

Keer de rok nu om naar de goede kant. Volgens de werkbeschrijving moeten we de bovenkant van het loopsplit doorstikken met een schuin stiksel. Omdat stikken op de goede zijde van dit imitatieleer zonder hulpmiddeltjes niet de gewenste resultaten oplevert, heb ik de splitbelegen aan de goede kant van de rok met een paar steekjes met de hand vastgenaaid. Dat gaf een veel bevredigender resultaat.

hdc-loopsplit-4

 

Nadat het loopsplit hiermee helemaal is afgewerkt, rest ons alleen nog het zomen van de buitenrok. Om geen definitieve gaatjes achter te laten in de goede kant van de rok, kan je de rok dus niet eerst vastspelden. Ik heb de zoom van 3 cm met een katoenen doek op het imitatieleer naar binnen gestreken en daarna de zoom met dubbelzijdige tape hier en daar vastgeplakt. Op de zoomrand heb ik dan met een potlood iedere centimeter een stipje gezet en via deze potloodstipjes heb ik de zoom met een slipsteek definitief vastgezet aan de binnenkant van de rok.

hdc-loopsplit-5

 

Het loopsplit en de zoom zijn nu perfect afgewerkt.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.