Naaitechniek : Een blinde rits inzetten in een rok met voering

Een blinde rits inzetten is helemaal niet zo moeilijk als de naam laat vermoeden; je moet alleen een beetje anders voorbereid zijn.

Belangrijk om te weten is dat een blinde rits er helemaal anders uitziet dan een gewone deelbare of niet-deelbare rits. Bij een gewone rits zijn de tandjes én de schuiver met trekker zichtbaar aan de goede kant. Bij een blinde rits is alleen de trekker zichtbaar aan de goede kant; de tandjes zitten aan de binnenkant. Het inzetten van de rits gebeurt dan ook een beetje anders dan bij de doorsnee gewone rits.

 

Voor het inzetten van een blinde rits heb je wel een speciaal voetje nodig voor de naaimachine : het blinde ritsvoetje. Het blinde ritsvoetje kenmerkt zich door twee groeven aan de onderkant en een opening in het midden van het voetje waarlangs de naaimachinenaald passeert. De groeven in de onderkant van het voetje zullen de tandjes van de blinde rits vasthouden terwijl je het ritsbandje op de naadtoeslag van een zij- of achternaad stikt.

 

 

Omdat het inzetten van de blinde rits uit deze post onderdeel is van de constructie van een imitatielederen rok uit Burdastyle van 09/2016, kon ik op het imitatieleer heel gemakkelijk verwijderbare merktekens in potlood aan brengen, die mij konden helpen bij het perfect inzetten van de rits. De blinde rits in deze rok meet 20 cm en komt in de middenachternaad, voor dewelke ik een naadtoeslag van 2 cm heb voorzien; ruim genoeg dus om de blinde rits netjes te kunnen inbrengen. Op de middenachternaad van het imitatieleer heb ik drie markeringen aangebracht :

  1. De middenachternaad op 2 cm van de rand van de stof;
  2. De taillenaad waar het binnenbeleg met voering straks aan de buitenrok zal worden vastgestikt;
  3. De 0,5 cm onder deze taillenaad waar ik de bovenstop van de rits (het kleine plastic remmetje dat verhindert dat je de schuiver nog verder naar boven kan trekken) mee wil gelijkleggen. Eens je wat ervaring hebt met het inzetten van blinde ritsen zal je merken dat je de bovenstop best niet óp de taillenaad legt maar een klein beetje eronder. Als je de bovenstop precies ter hoogte van de taillenaad verwerkt, krijg je op die plaats heel veel “bulk” waardoor de rok niet meer netjes sluit.

 

hdc-blinde-rits-3-a

De aangebrachte markeringen in afwasbare potloodlijn aan de goede kant van de stof.

 

Aandachtspunten.

Om een blinde rits in een naad te zetten moet je – naast het plaatsen van een blinde ritsvoetjes op de naaimachine – aandacht hebben voor de volgende zaken :

  1. De naad waar de rits komt moet open zijn. De twee helften van het achterpand zijn gescheiden van elkaar; je hebt de middenachternaad niet vooraf aan mekaar gestikt;
  2. Om de ritsbandjes aan de naadwaardes te kunnen stikken moet je de blinde rits helemaal openritsen. Je stikt elke ritshelft apart op de naadwaardes.
  3. Vooraleer je begint is het aangewezen dat je de ritsbandjes even strijkt, zodat de tandjes ietsje meer gaan openliggen. Zo kan je straks heel precies de tandjes tegen de middenachternaad stikken;
  4. Je werkt op de goede kant van je naaiproject.

Het fotomateriaal en de beschrijving hieronder zal veel van deze tips verduidelijken.

 

De linkernaad van de buitenrok.

Zoals hierboven aangegeven heb ik eerst op het imitatieleer met een afwasbare potloodlijn drie markeringen aangebracht. Als je werkt met een andere stof dan kan je deze markeringen heel eenvoudig met een draad in een contrasterende kleur rijgen of markeringen aanbrengen met stift met uitwasbare inkt.

Je legt het linkerachterpand met de goede kant naar boven en je legt de goede kant van de blinde rits ertegenaan (de goede kanten van de stof en de rits liggen óp mekaar; de tandjes vormen de linkerkant van de rits). Als je de rits netjes tegen de markeringen hebt gelegd (nadat je de ritshelften een beetje hebt opengestreken, liggen de tandjes van de blinde rits precies óp de middenachternaad in potlood gemarkeerd), dan pin je ze vast aan het achterpand.

 

hdc-blinde-rits-3b

De vastgepinde linker ritshelft op de linkerhelft van het achterpand. Merk op dat de middenachternaad NIET is GESLOTEN.

Om vlot te kunnen werken is het van vitaal belang dat we deze ritshelft eerst RIJGEN. Als je de rits met het blinde ritsvoetje wil vaststikken terwijl de spelden nog in het ritsbandje zitten, dan krijg je gegarandeerd problemen tijdens het stikken en daar bovenop ook een ongewenst resultaat ;).

Rijgen kan je doen met de hand of je legt het project onder de naaimachine en stikt met de langste steeklengte en een rechte steek de rits van boven tot onder aan het achterpand. Als je het ritsbandje aan het linkerdeel van het achterpand hebt vastgeregen, dan vervang je het gewone naaimachinevoetje door het blinde ritsvoetje en plaats je het voetje zo op de rits dat de tandjes precies in het linkse groefje van het voetje passen. Dat betekent dat je niet precies aan het begin van de rits kan beginnen stikken; daar zit namelijk de ritsstop en deze past niet precies in de groef van het voetje. We lossen dit straks op door een steekje of twee naar achteren te stikken. Je kiest een rechte steek van gemiddelde lengte (2,5 of 3).

 

hdc-blinde-rits-4

Je begint te stikken net onder de ritsstop bovenaan. De rijgsteken rechts worden straks verwijderd.

Je stikt dus vanaf 1 cm van het begin van de rits een steekje of twee vooruit en je stikt dan een steekje of vier weer achteruit om het begin van de rits met de ritsstop vast te zetten. Voorzichtig stik je verder naar beneden en houdt ondertussen de tandjes een beetje open (de tandjes krullen altijd een beetje naar binnen) zodat je ze zo dicht mogelijk tegen de middenachternaad kan vaststikken. Je stikt helemaal door tot aan de schuiver die precies zou moeten liggen waar je in de stof (volgens de patroonbeschrijving) het einde van de rits hebt gemarkeerd. Je stikt een steekje of twee achteruit en je kan de draad afhechten. Het linkerdeel van de rits zit vast ;).

 

hdc-blinde-rits-5

Om zo dicht mogelijk tegen de tandjes te kunnen stikken, vouw je de tandjes met de hand een beetje naar buiten.

 

De rechternaad van de buitenrok.

Voor de rechternaad en het rechterdeel van de blinde rits ga je op precies dezelfde manier tewerk :

Je legt het rechterdeel van het achterpand met de goede kant naar je toe en je legt er de rechterhelft van de blinde rits met de goede kant bovenop. Aangezien de linkerhelft van de rits al aan de linkerhelft van de rok is vastgezet heb je hier minder “bewegingsvrijheid” en moet je ervoor zorgen dat de rits aan de onderkant (met de schuiver) niet gedraaid raakt. Als je de rechtkant precies doet zoals de linkerkant, dan wijst het zichzelf allemaal uit.

De tandjes van de rits liggen zichtbaar naar je toe precies op de middenachternaad (die in potlood is gemarkeerd) en het ritsbandje ligt links van de tandjes. Je speldt deze ritshelft vast aan het achterpand en rijgt hem vast met de hand of met de machine. Als het recht ritsbandje aan de stof is vastgeregen, dan kan je de spelden verwijderen.

Vooraleer je nu definitief de rechter ritshelft vaststikt, is het nu aangewezen om te controleren om beide ritshelften correct gepositioneerd zitten in de naad. Aangezien deze rok ter hoogte van de heup een dwarsnaad heeft waar de passen aan de onderste helft van de rok zijn vastgestikt, is het van belang dat deze dwarsnaad toch netjes doorloopt ter hoogte van de gesloten rits. Deze controle moet je ook doen als je een blinde rits plaatst in een naad waar horizontale patronen of lijnen in de stof moeten doorlopen. Dit doe je het best als de tweede helft van de rits is geregen en nog niet definitief is vastgestikt. Je sluit de rits helemaal tot aan de taille en controleert of ze goed is gepositioneerd.

 

 

De dwarsnaden in dit project sluiten behoorlijk netjes op mekaar aan, dus ik stik de rechthelft van de rits met het blinderitsvoetje definitief vast op de rechterhelft van het achterpand. In het geval de dwarsnaden (of het patroon in de stof) niet mooi op mekaar zouden aansluiten bij het sluiten van de rits, dan is nù het moment aangebroken om de rijgsteken los te maken en de rechter ritshelft beter te positioneren ten opzichte van de linker ritshelft. Je doet dit zoveel keer als nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Het vraagt een beetje werk, maar je wilt toch wel een mooi resultaat, nietwaar ?

Als beide helften van de rits zijn vastgestikt, dan kunnen we nu de rest van de middenachternaad sluiten tot aan de onderkant van de rok, of in dit geval, tot aan het loopsplit. Je pint de achternaad van de rok aan mekaar tot zo dicht mogelijk tegen de onderstop van de rits.

 

hdc-blinde-rits-7a

Je pint de middenachternaad aan mekaar tot zo dicht mogelijk tegen de onderstop van de rits.

Je stikt met een rechte steek (en een gewoon stikvoetje) vanaf de onderkant van de rok of het merkteken boven het loopsplit met een naadwaarde van 2 cm tot zo dicht mogelijk tegen de onderstop van de rits. Je krijgt deze naad met de machine nooit helemaal tot tegen de rits dichtgestikt, maar je kan wel tot op ongeveer een centimeter van de rits komen. Deze opening kan je daarna met de hand en een steekje of twee netjes dichtmaken.

 

hdc-blinde-rits-8

Je sluit het centimetertje – waar je met de machine niet bijkan – met de hand.

Je kan nu de middenachternaad netjes openstrijken en je krijgt dan volgend resultaat aan de binnenkant van je rok :

 

????????????????????????????????????

De binnenkant van deze rok heeft een beleg in imitatieleer (dezelfde stof als de buitenrok) tot aan de heuplijn, vanaf de heuplijn bestaat de binnenrok uit gewone geweven voeringstof. Voor een professionele afwerking van de binnenkant van onze rok, moet de binnenrok of voering óók aan de ritsbandjes van de blinde rits worden vastgestikt. Vooraleer we dit kunnen doen moeten we eerst de binnenrok aan de buitenrok vaststikken via de naad in de taille.

 

De binnenrok aan de buitenrok vastmaken.

Voor de naad in de taille heb ik een naadwaarde van 1 cm voorzien (zie de foto met de markeringen op de stof hierboven). Om de naad in de taille te stikken schuiven we de binnenrok over de buitenrok met de goede kanten op mekaar. Terwijl je de binnenrok aan de buitenrok vastpint, let je er op dat de opengestreken zijnaden van de rok netjes op mekaar liggen en dat eventuele andere pastekens (middenvoor) overeenkomen.

De rits in de middenachternaad is opengeritst en je vouwt de naadwaarde van de buitenrok, waar je zonet de bandjes van de blinde rits op hebt vastgestikt, weer helemaal open, zodat je de middenachternaad van de binnenrok er netjes kan op vastpinnen.

 

hdc-blinde-rits-10a

De taillenaad van de buiten- en binnenrok aan mekaar gepind. Met de rits helemaal geopend vouw je de middenachternaden van de buitenrok zo dat elke helft gelijk ligt met de respectieve middenachternaden van de binnenrok.

Je begint net boven één ritshelft (je herinnert je dat de ritsstop 0,5 cm onder de taillenaad werd vastgezet) op 2 cm van de middenachternaad (2 cm = naadwaarde voor de middenachternaad waar de rits op werd vastgestikt). Je stikt de hele taillelijn met een rechte steek en een gemiddelde steeklengte (2,5 of 3) tot aan de andere ritshelft, ook tot op 2 cm van de middenachternaad. Je hecht de draad af en houdt het werk in deze positie om zo meteen de binnenrok aan de ritsbandjes vast te stikken.

 

De binnenrok aan de blinde rits stikken.

Om de binnenrok met de middenachternaden van beide helften van het achterpand netjes aan de ritsbandjes vast te naaien, moeten we in principe nu weer het blinde ritsvoetje gebruiken. Je gaat dan precies tewerk zoals bij de buitenrok, met dat verschil dat de ritsbandjes al vastzitten en dat je deze nu dus niet meer moet pinnen en rijgen, én dat de stof van de binnenrok over de tandjes ligt. Dat betekent dat niet alleen de tandjes in de groef van het blinde ritsvoetje moeten passeren, maar ook de voeringstof van de binnenrok, die erover ligt. Voor lichte stoffen en voeringstoffen levert dit doorgaans geen enkel probleem op, maar in dit geval zijn de tandjes van onze blinde rits bedekt met het imitatieleer van de belegdelen van de binnenrok. En de groefjes aan de onderkant van het blinde ritsvoetje zijn niet écht zo diep … .

In dit geval leek het mij dus verstandiger om de binnenrok aan de bandjes van de rits vast te zetten, op een centimeter van de tandjes, met een gewoon stikvoetje. Voor de middenachternaad had ik 2 cm naadwaarde voorzien, dus ik kan precies in het midden van deze naadwaarde stikken.

Met het gewone ritsvoetje worden nu 3 stoflagen aan mekaar gezet : de naadwaarde van middenachter van de buitenrok die nog steeds opengevouwen ligt, het ritsbandje van de blinde rits dat erop is vastgestikt én de naadwaarde van de binnenrok die óver het ritsbandje aan de naadwaarde van de buitenrok is vastgepind. Het ritsbandje, dat dus tussen de buitenrok en de binnenrok zit is breed genoeg om met een naadwaarde van 1 cm (gemeten zowel van de zijkant van middenachter àls van de tandjes van de rits) te kunnen werken.

 

hdc-blinde-rits-10b

De middenachternaad van de binnenrok, vastgepind op de middenachternaad van de buitenrok, met ertussenin het ritsbandje.

Je stikt nu met een rechte steek en een gemiddelde steeklengte vanaf de taillelijn tot aan de ritsstop de binnenrok en de buitenrok via de middenachternaad op mekaar. Voor de andere helft van het achterpand doe je nu precies hetzelfde. Het resultaat aan de binnenkant van de rok ziet er zo uit :

 

hdc-blinde-rits-12

De “bulk” die hier zichtbaar is rechts van de gestikte naad, zijn de tandjes van de blinde rits waarlangs we met een naadwaarde van 1 cm hebben gestikt.

Omdat het volume van de naadwaardes van de taillenaad en de middenachternaad ervoor zal zorgen dat de rok ter hoogte van de ritsstop bovenaan enorm gaat bulken als we de rok met de goede kant naar buiten draaien, moeten we eerst deze hoekjes afknippen.

 

hdc-blinde-rits-13

Om “bulk” in de hoeken van de middenachternaad te vermijden moeten we de hoekjes afknippen.

Verder werken we de middenachternaad van de binnenrok af precies zoals we dat hebben gedaan bij de buitenrok. Vanaf het (merkteken ter hoogte van het) loopsplit stik je de middenachternaad tot zo dicht mogelijk bij de ritsstop aan de onderkant van de rits. Ook hier zal je met de machine niet helemaal tot tegen het schuivertje kunnen stikken, maar deze kleine opening van ongeveer 1 cm kan je straks met de hand dichtmaken.

 

De blinde rits zit netjes tussen de buitenrok en de voering en als alles goed is gegaan ziet het eindresultaat er als volgt uit :

 

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.