Tutorial : Maxi rok met elastische tailleband

Maxi rokken en –jurken met een hoge taille vind ik persoonlijk bijzonder stijlvol. Ze hebben iets heel vrouwelijks en elegants.

Ik had nog een lopend naaiproject aan de kant liggen in zachte jersey mêlé waar ik het einde niet van zag. Ik had het patroon van een geweldige maxi jurk uitgeknipt in donkergrijze jersey mêlé omdat ik dacht dat deze stof het silhouet van de prachtige jurk helemaal tot zijn recht kon laten komen. Ruim voorbij de helft van de constructie van de jurk realiseerde ik mij dat de stof eigenlijk niet geschikt was voor dit naaipatroon. Ik legde de jurk onafgewerkt in een hoekje met de gedachte het project later weer op te pikken en te verhelpen wat kon worden verholpen. Maanden verstreken … .

Door de zomer, die niet meteen uitnodigt om de beentjes te ontbloten, trok het project weer mijn aandacht en ik dacht toch minstens een groot deel van deze prachtige jersey te kunnen recupereren. De onafgewerkte jurk had een hoge taille, dus alle opties lagen open. Ik wou niet teveel van deze heerlijke stof verspillen, dus bedacht ik het plan om uit de jurk een maxi rok te maken en hem af te werken met een brede zwarte taille-elastiek, die een smalle taille perfect tot zijn recht zou laten komen.

Het verwijderen van stretchsteken uit tricot of jersey.

De rok was al aan het bovenlijfje gestikt, dus moest ik deze stiksels zo voorzichtig mogelijk zien los te maken zonder de stof te beschadigen of er grote gaten in te trekken. Het losmaken van stretch stiksels in jersey (een stretchsteek waarbij er afwisselend naar voor en naar achter wordt gestikt door de naaimachine) moet met de nodige zorg gebeuren omdat je gemakkelijk gaatjes in de stof kan maken bij het al te ruw verwijderen van stretch steken.

Als dit taakje op je to-do lijstje staat, zoek dan een rustig plekje uit met veel licht en zet een aangenaam muziekje op, want dit is een werkje dat moet gebeuren in ontspannen ZEN-toestand. Eenmaal alle steken verwijderd uit de taillenaad en het bovenlijfje volledig losgemaakt van de rok, dan kunnen we best de stof nog eens netjes uitstrijken vooraleer verder te werken.

Elastische tailleband.

Bij een maxi rok vind ik een brede tailleband echt géniaal en super vrouwelijk. Bij deze donkergrijze jersey mêlé staat een zwarte tailleband van 8 cm echt prachtig. De elastische tailleband die ik voor deze rok heb gebruikt vind je hier in de shop. Om de lengte van de tailleband te bepalen houd je een stuk elastiek gewoon rond je taille en je zorgt ervoor dat hij comfortabel rond je middel zit. De elastiek mag niet spannen en je de adem benemen. Hij moet gewoon in niet-uitgerokken toestand mooi om je taille sluiten.

Markeer deze lengte en voeg er een centimetertje aan toe voor de naad. In mijn geval bedraagt de taille omtrek 69 cm + 1 cm voor de naad = 70 cm. Om de rok dus passend te maken knippen we een stuk elastiek af met een lengte van 70 cm. We gaan de twee uiteinden van de elastische tailleband met een naadtoeslag van 0,5 cm aan mekaar zetten met de overlockmachine. Op deze manier is de tailleband ineens netjes afgewerkt om hem straks aan de rok vast te naaien.

Rimpelen van de taille van de rok.

Rimpelen kan je gemakkelijk doen met lichte tot mediumzware stoffen, zowel geweven als tricot en jersey. Het is niet aangewezen zwaardere kwaliteiten van stoffen te gebruiken om te rimpelen.

De zijnaden van de rok die ik heb gerecupereerd van de onafgewerkte jurk waren reeds aan elkaar gestikt en afgewerkt. Hoe je nu de taille van een rok rimpelt leg ik uitgebreid uit in deze post. Voor de eenvoud vind je de beschrijving van de techniek hieronder ook terug.

Om de bovenrand van de rok te rimpelen, moet je eerst met een rechte steek en een zo hoog mogelijke steeklengte (op mijn naaimachine is dat 5) twee aan elkaar evenwijdige rimpellijnen stikken. Afhankelijk van de naadwaarde die voor jou comfortabel is, zorg je ervoor dat deze twee rimpellijnen elk aan één kant van de uiteindelijke naad zullen liggen. Ik werk nagenoeg altijd met een naadtoeslag van 1 cm.

Begin op een zijnaad van de rok. De eerste rij rechte steken stik je met steeklengte 5 op 0,7 cm van de bovenrand van de rok; de tweede hieraan evenwijdige rij rechte steken stik je op 1,3 cm van de bovenrand van de rok. De uiteindelijk naad, waarmee we de rok zullen vaststikken aan de taille-elastiek zal precies tussen deze twee evenwijdige rimpellijnen liggen (op 1 cm van de rand dus en dat is precies onze naadtoeslag). Zorg er ook vooraf voor dat je ruim voldoende draad hebt in het begin van je rimpellijn, én op het einde.

Als beide evenwijdige rimpelrijen netjes zijn gestikt, pak je aan het begin én het einde van elke gestikte rij de spoeldraad vast (de draad aan de verkeerde kant van het werk), en trek je deze voorzichtig aan. Omdat je met een lange steeklengte hebt gewerkt zou dit vlotjes moeten gaan en kan je heel gemakkelijk de stof over de spoeldraad van een rimpelrij verschuiven. Als je deze onderste draden aanspant, begint de stof zich over deze draden te rimpelen.

Maxi Rok 1

De gerimpelde rand die je bekomt door de onderste draden van de rimpellijnen aan te spannen en de stof hierover gelijkmatig te verdelen.

Zet de spoeldraden van de twee evenwijdige rijen met een speld vast op de zijnaad van de rok en verschuif nu de rimpels in de taillerand van de rok zodanig dat zij gelijkmatig worden verdeeld over de omtrek van de taille.

Je verdeelt de rimpels op zo’n manier dat de omtrek van de gerimpelde taille van der rok gelijk is aan de omtrek van de tailleband. In mijn geval is dat 69 cm. De omtrek van de gerimpelde rok kan je gemakkelijk nameten met een meetlint.

Als de gerimpelde omtrek van de taille nu precies overeenkomt met de omtrek van de tailleband, dan zet je met een speld of twee de spoeldraden goed vast in de zijnaad van de rok. De rok is nu gerimpeld op maat van de elastische tailleband.

Vooraleer we de rok aan de elastiek vaststikken is het handig om eerst de gerimpelde taillerand van de rok te overlocken met de overlock. Op deze manier zijn de rimpels nog eens “vastgezet” en is ineens de bovenrand van de rok afgewerkt.

De elastische tailleband vaststikken op de taille van de rok.

Wat ons nu nog rest is het vaststikken van de elastiek aan de gerimpelde taille van de rok. Weet dat de rok zal moeten worden vastgestikt aan de elastiek met een rekbare steek (de taille van de rok moet kunnen meegeven met de rekbaarheid van de elastiek zonder dat de stiksels breken) en dat deze stiklijn precies tussen de twee rimpellijnen komt te liggen.

Leg de tailleband zó dat de binnenkant van deze elastiek zichtbaar voor je is. Leg nu de gerimpelde bovenrand van de rok zó dat de goede kant van de stof op de binnenkant van de elastiek ligt. Zorg ervoor dat de zijnaad van de elastiek (de twee uiteinden die we in het begin aan mekaar hebben gestikt) op één van de twee zijnaden van de rok ligt.

Maxi Rok 2Maxi Rok 3

Je legt de stof zodanig dat de elastiek aan de rok kan worden vastgestikt op 1 cm van de bovenrand van de rok, dus precies tussen de twee evenwijdige rimpellijnen. Pin de rok zo aan de elastiek vast.

Draai de rok met vastgepinde elastiek zodanig dat de goede kant van de elastiek nu bovenaan ligt. Leg je werk onder de naaimachine en stik nu met een rekbare steek de elastiek vast aan de rok. Voor extra stevigheid kan de je elastiek met een tweede rij rekbare steken vaststikken op de rok op 0,2 cm van de eerste stiklijn.

Maxi Rok 4

Verwijder nu voorzichtig de onderste rij rimpelsteken uit de rok (de rij rechte steken die je met steeklengte 5 op 1,3 cm van de bovenrand van de rok had gestikt). De bovenste rij rimpelsteken kan je gerust laten zitten, zij zijn verwerkt in de naadtoeslag van de rok en zijn eigenlijk niet zichtbaar.

Zomen van de rok.

Voor een perfect afgewerkte rok moeten we alleen nog de onderrand van de rok omzomen. Hoe je een zoom aanbrengt in een rekbare stof kan je hier lezen. Aangezien we in dit geval de onderkant van een A-lijn rok – die zelf niet rekbaar hoeft te zijn – moeten omzomen kunnen we gewoon gebruik maken van een rechte steek waarmee we de zoom netjes doorstikken op de goede kant van de rok.

Maxi Rok 5

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.