De Kristy Rok – La Maison Victor

Ik houd wel van de naaipatronen van La Maison Victor. Niet alleen is het een magazine waar veel aandacht wordt besteed aan de vormgeving; in elke editie is wordt een naaiproject opgenomen dat heel toegankelijk is voor beginnende naaisters. Ieder project is vergezeld van een heldere werkbeschrijving waar veel aandacht is aan besteed en de patronen zijn duidelijk en gemakkelijk over te nemen.

LMV - Editie nov-dec 2015

LMV – Editie nov-dec 2015

De Kristy rok uit de editie nov-dec 2015 is een eenvoudige en toch heel elegante rok die zich gemakkelijk laat in mekaar zetten; dus uitstekend geschikt als eerste kledingproject voor de onervaren naaister.

Kristy Rok

De Kristy Rok – LMV

Het patroon

Het patroon is heel eenvoudig en bestaat eigenlijk uit 3 onderdelen : een voorpand, een achterpand en een tailleband uit dezelfde jersey stof. In de taille wordt er niet gewerkt met elastiek. In de originele uitvoering van deze stijlvolle rok wordt ook voering voorzien die bestaat uit een voorpand en een achterpand.

Het patroon

De werkbeschijving van de Kristy rok

Vooraleer je begint met het doortekenen van het patroon is het toch handig om eerst je eigen lengte-  en breedtematen te vergelijken met de maten van het patroon. Vaak moeten kleine aanpassingen gebeuren aan het basispatroon om het kledingstuk goed passend te maken voor jouw lichaam.

Voor de standaardmaat 36 van dit patroon heb ik de heupomtrek een maatje groter gemaakt door op de heuplijn van zowel het voor- als het achterpand een centimeter toe te voegen.

 

De stof

De stof die wordt aanbevolen in de werkbeschrijving is jersey of tricot (beide worden wel eens door mekaar gebruikt en verwijzen allebei naar een gebreide stof), te verstevigen met een lichte tricot voeringsstof.

De stof die werd gekozen in de uitvoering van LMV is een dunne tricot, die voor dit naaiproject wat extra ondersteuning krijgt door de voering die aan de binnenkant van de rok verwerkt wordt.

Door te kiezen voor een stevige interlock jersey, kan de voering uit het originele project achterwege worden gelaten, zonder afbreuk te doen aan de stevigheid en de vorm van deze prachtige kokerrok. De stof is een stevige zwarte interlock jersey met een subtiel glanzende reptielprint uit de shop.

Deze interlock jersey is heel gemakkelijk te verwerken met de naaimachine en dus uitstekend geschikt om een onervaren naaister te laten kennismaken met jerseys en tricotstoffen.

De stof

Stevige interlock jersey met een subtiel glanzende reptielprint

De constructie

De Kristy rok is een prachtig project dat eenvoudig in elkaar te zetten is, waardoor ook de onervaren naaister er veel plezier kan aan beleven.

Voor een mooi en professioneel resultaat moet minstens evenveel aandacht besteed worden aan de afwerking van de binnenkant als aan de afwerking van de buitenkant.

Naadafwerking

Vooraleer je begint met het aaneenstikken van de panden, loont het zeker de moeite om de constructie van het hele project eens in gedachten te overlopen. Je zal merken dat het – in bepaalde gevallen – beter is dat je eerst begint met de afwerking van bepaalde naden waar je later niet meer zonder hinder bijkunt om deze netjes af te werken.

In dit naaiproject is het handig en vooruitziend dat je eerst de naden en de onderranden van het voor- en achterpand afwerkt met een rekbare overlocksteek of zigzagsteek. Denk eraan dat de naden van een kledingstuk dat rekbaar is moeten afgewerkt worden met een rekbare steek om de elasticiteit van het hele kledingstuk te bewaren. Eens de naden zijn afgewerkt met een rekbare steek moeten ze later alleen nog worden opengestreken.

Naden

Als je een kledingstuk maakt in een rekbare stof is het van groot belang voor de constructie van dat stuk dat je werkt met een steek die kan meerekken met de stof. Je kan de panden van een naaiproject dat je uitvoert in jersey of tricot steeds aaneenstikken met de overlockmachine; zo zijn de naden ineens ook afgewerkt. Als je geen overlockmachine hebt, dan kan je de klus ook heel gemakkelijk klaren met de conventionele naaimachine. De meeste gewone naaimachines hebben een rekbare steek in hun programma; maar zelfs als je nog werkt met de oude naaimachine van oma, dan kan je je al flink behelpen met een fijne zigzagsteek (bij voorkeur steeklengte 2 en breedte 1,5 tot 2).

Leg het voorpand en het achterpand met de goede kant van de stof op mekaar. Zorg ervoor dat de merktekens (ter hoogte van de heuplijn en in het midden van het voor- en achterpand) netjes op mekaar liggen. Je stikt beide panden aan mekaar met een stretchsteek op 1 cm van de zijrand. Strijk de eerder afgewerkte naden open.

Tailleband

De tailleband wordt gemaakt uit dezelfde stof als de rok en wordt verder niet verstevigd met een elastiek.

Je begint met het stikken van de tailleband door de zijnaden op 1 cm van de zijrand met een stretchsteek aan mekaar te stikken – de goede kanten op mekaar. Pers deze naden netjes open zonder ze verder af te werken. Daarna plooi je de tailleband dubbel in de lengte, met de goede kant naar buiten.

Om de tailleband aan de rok vast te stikken, zorg je er eerst voor dat de naden van de rok netjes zijn opengestreken (zie eerder) en dat de rok met de goede kant van de stof naar buiten ligt. Je schuift de tailleband langs de taillelijn over de rok; de onderranden van de tailleband liggen op de taillelijn van de rok. Je zorgt ervoor dat de zijnaden van de tailleband en de rok én de merktekens in het midden van de tailleband en het voor- en achterpand op mekaar liggen.

Stik de tailleband met een naadwaarde van 1 cm aan de rok vast met een stretchsteek. Als je met zwaardere jersey of tricotstof werkt is het aangewezen om – vooraleer je deze naad afwerkt met een overlock- of zigzagsteek – eerst wat uit te dunnen door de naadwaarde van de binnenste stoflaag wat bij te knippen. Op deze manier “bulkt” deze naad niet zo nadat hij is afgewerkt.

Zoom

Het is aangewezen om de stofrand van de onderkant van de rok in het begin van je project te overstikken met een rekbare zigzag- of overlocksteek. Om een zoom te maken plooi je de onderrand van de rok 3 cm naar binnen en strijk je deze even. Om de zoom vast te zetten zijn er voor deze kokerrok een aantal mogelijkheden :

Houd in gedachten dat de zoom rekbaar moet blijven; er zit namelijk geen split in het achterpand die je de bewegingsvrijheid zal geven om in de rok normaal te kunnen stappen.

Doorstikken met een enkele naald

Stik de zoom op 2,7 cm van de onderrand van de rok – op de goede kant van de stof – door met een fijne zigzagsteek, een recht stretchsteek of een decoratieve stretchsteek (op moderne naaimachines vind je hele mooie decoratieve steken die ook rekbaar zijn). Als je deze manier van zomen gebruikt, zal deze stiklijn altijd zichtbaar zijn aan de goede kant van de rok.

Doorstikken met een tweelingnaald

Een andere eenvoudige manier om met een rekbare steek de zoom vast te stikken aan de rok is met een tweelingnaald én een tweede bobijntje garen. Het afwerken van zomen met een tweelingnaald zorgt voor een professionele afwerking van twee evenwijdige rijen rechte steken, die toch rekbaar zijn. Stik de zoom op 2,7 cm van de onderrand van de rok door – op de goede kant van de stof – met een rechte steek en twee draden.

Met de hand zomen

Als je niet wil dat er tekenen van de zoom zichtbaar zijn aan de goede kant van de rok, dan kan je de zoom met een slipsteek vastzetten aan de binnenkant van de rok. Als je dit goed doet, dan zie je geen spoortje van je naaiwerk aan de buitenkant van de rok. Deze stevige interlock jersey laat je toe om fijne draadjes uit de stof op te pikken om zo bijna geheel onzichtbaar de zoom aan de rok vast te zetten.

Met de machine zomen

De hierboven beschreven slipsteek wordt machinaal gereproduceerd door de “blinde zoomsteek”; een steek die je op de meeste naaimachines terugvindt. Voor een optimaal resultaat gebruik je hiervoor ook een blindezoom voetje. De blindezoomsteek wordt in de meeste handleidingen van naaimachines uitgebreid uitgelegd. Omdat je bij deze steek de goede kant van de stof doorstikt, kan je van deze manier van zomen altijd sporen terugvinden op de buitenzijde van de rok.

Voor deze versie van de Kristy rok werd de zoom met de hand vastgezet aan de rok met een losse slipsteek et voilà le résultat :

Deze rok is ontzettend veelzijdig en kan in heel wat stijlcombinaties als basisstuk gebruikt worden 😉

 

Vind je deze tips handig en interessant ? Laat ons weten wat je ervan vindt door je opmerkingen hieronder te formuleren.